Hlavní obsah

Jak šel čas s Donatellou Versace? Slavná návrhářka se drží peroxidové blond a sexy šatů i před sedmdesátkou

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Výrazné šaty jsou pro ni jako brnění, které jí pomáhá zamaskovat vnitřní nejistotu. Donatella Versace nesouhlasí s rčením, že méně je více, a svých představ o kráse se drží už pěkných pár dekád. Jak se vyvíjel styl návrhářky, která v příštím roce oslaví sedmdesáté narozeniny?

Článek

Dlouhé, peroxidem odbarvené vlasy, štíhlá postava a silný make-up, kterému dominují kouřovky a nude rtěnky. Italská návrhářka Donatella Versace našla svůj osobitý styl a drží se ho už několik dekád. Věrná je i estetickým úpravám, které ale sama odmítá jakkoli komentovat (a má na to plné právo), a samozřejmě Versace šatům, které dokonale kopírují její siluetu.

Nenarodila jsem se úchvatně krásná

„Nenarodila jsem se úchvatně krásná, ale vždy jsem chtěla vypadat působivě. Takže se odbarvuji na blond a nesundávám vysoké podpatky,“ řekla návrhářka v rozhovoru pro The Guardian. Donatella ráda vtipkuje, že už ani neví, jak vypadá její původní barva vlasů, protože se na platinu odbarvuje už od svých jedenácti let. K tomuto kroku ji tehdy postrčil, samozřejmě bez svolení rodičů, o devět let starší bratr Gianni Versace, který byl tehdy poblázněný do italské zpěvačky Patty Pravo.

„Byla jsem Gianniho nejlepší kamarádka i panenka v jednom. Oblékal mě do skvělých šatů a bral mě do klubů. Milovala jsem to. Bylo to nejlepší období mého života,“ vzpomíná v knize Versace od Stefana Tonchiho návrhářka, která se po studiu na univerzitě přidala ke svému bratrovi, aby mu pomáhala s budováním značky Versace.

Po smrti bratra se ujala vedení

Módní značku, kterou provázelo logo s hlavou Medúzy, založil Gianni Versace v roce 1978. V jeho byznysu přitom nefigurovala jen sestra Donatella, která měla na starosti i podznačku Versus, ale i jejich bratr Santo, jenž se věnoval obchodní stránce. Gianni zkraje sklízel kritiku za to, že obléká ženy až příliš sexy, během 80. a 90. let se mu ale podařilo probojovat až na samý módní vrchol.

Po jeho tragické smrti v roce 1997 (Gianni Versace byl zastřelen před svým sídlem v Miami) se otěží značky Versace chopila právě Donatella, která chtěla v módním odkazu svého bratra pokračovat. Rok po smrti Gianniho uspořádala první přehlídku a dokázala přesvědčit módní svět, že má dostatek talentu i píle na to, značku dále rozvíjet.

Její šaty pro JLo inspirovaly Google

Donatella Versace byla jednou z prvních návrhářů, kteří pochopili sílu symbiózy mezi světem módy a Hollywoodem, a dodnes prý už při tvorbě přemýšlí o tom, kdo by mohl její šaty obléct. Mimochodem, právě díky tomuto instinktu vznikly ikonické šaty s hlubokým výstřihem, které si oblékla Jennifer Lopez na předávání cen Grammy v roce 2000. Fotky JLo byly tehdy tak vyhledávané, že to Google inspirovalo k vytvoření funkce image search, tedy vyhledávání obrázků.

Návrhářka také pochopila, kolik nadšení mohou vyvolat vintage šaty, a hvězdám začala nabízet oblečení z archivů Versace. Včetně ikonických modelů, které navrhl v 90. letech její bratr.

V boji se závislostí ji podpořil Elton John

Donatella Versace si své soukromí střeží, ale přiznává, že se v jejím životě děly věci, které nechce nikomu vysvětlovat. „Udělala jsem spoustu chyb,“ prohlásila návrhářka, která byla téměř dvacet let závislá na drogách. Na odvykací kliniku ji dostal její blízký přítel Elton John, který ji k tomuto kroku přemluvil na oslavě osmnáctých narozenin její dcery Allegry Versace.

Návrhářce se podařilo ze závislosti dostat a před deseti lety skončila i s kouřením. Staré zvyky nahradila novými a dodnes prý denně cvičí – i kdyby to měla být série na pět minut. A samozřejmě si hlídá i stravu, která se v jejím případě skládá především ze zeleniny a ryb.

Ačkoli byla značka Versace v roce 2018 prodána a momentálně je součástí Capri Holdings, Donatella Versace zůstává kreativní ředitelkou značky. A i nadále navrhuje kolekce, které jsou plné výrazných kousků.

Jak šel čas se slavnou návrhářkou? Prolistujte si fotogalerii.

Načítám