Hlavní obsah

Starší modelky a ženy s vráskami ovládly přehlídková mola. Konec kultu mládí!

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Co se bude nosit během nadcházejícího podzimu a zimy? Chtělo by se říct, že vrásky. Ačkoli Hollywoodu stále vládne kult mládí, návrháři oslavují krásu žen, které už mají něco odžito. Věkový průměr modelek výrazně poskočil a cení se i osobitost – hvězdou přehlídky Miu Miu se stala sedmdesátiletá doktorka z Šanghaje, která s modelingem neměla sebemenší zkušenost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Diverzita už není ve světě módy prázdným pojmem a pryč je doba, kdy byl věkový průměr modelek šestnáct let. O tom, že se tahle hranice sympaticky posouvá, jsme vám referovali už před dvěma lety, kdy se na týdnech módy objevily modelky po padesátce, tehdy byste je ale spočítali na prstech jedné ruky. Návrháři nicméně vnímají, že to, co dnešní doba potřebuje a chce, je větší rozmanitost, a na mola tak čím dál častěji povolávají ženy, které by se do dřívějších modelingových škatulek nevměstnaly.

Modelkou v sedmdesáti

Návrháři nezůstávají jen u toho, že na přehlídky zvou modelingové legendy jako je Naomi Campbell, Christy Turlington nebo naše Eva Herzigová, které mají v oboru jméno. Návrhářka Miuccia Prada například udělala hvězdu ze sedmdesátileté doktorky ze Šanghaje.

Stylové Qin Huilan založil syn Instagram, aby se se světem mohla podělit o svou vášeň. Módu. Její styl zaujal nejen tisíce (dnes už desetitisíce) lidí z celého světa, ale i samotnou Miucciu Pradu, která ocenila, že Qin ráda nosí kousky od jejích značek Prada a Miu Miu. A tak jí poslala pozvánku na přehlídkové molo – skrz soukromou instagramovou zprávu! Qin Huilan prý musela použít překladač, a když četla, že je zvaná na molo, nevěřila vlastním očím. Po samotné show pak na Instagram napsala: „Šla jsem do toho, abych dokázala, že věk není problém. Chtěla bych všechny podpořit, aby se nevzdávaly svých snů. Nedávno jsem se jako doktorka starala o své pacienty – kdo by si tehdy pomyslel, že budu chodit po mole? Tohle je Paříž! Přehlídka Miu Miu! Koukejte! Tohle je sedmdesátiletá Qin.“

Krása starších modelek

Na přehlídkách pro nadcházející (ačkoli zatím příjemně vzdálený) podzim a zimu se objevilo rekordní množství starších modelek – alespoň jednu podle magazínu Grazia obsadilo 75 % značek. Napříč věkem ženy oblékal také návrhář Olivier Rousteing, v jehož Balmain show byla více než třetina modelek nad 35 let. Jeho nejstarší modelce Axelle Doué bylo rovných sedmdesát. „Cítím, že častokrát oslavujeme jen jeden druh krásy, a tím je mládí, což je něco, co mě trochu trápí,“ řekl návrhář pro The New York Times s tím, že zatímco mladé dívky mají život před sebou, zralé modelky už stihly nasbírat spoustu životních zkušeností.

Olivier Rousteing zasvětil svou novou kolekci francouzskému Bordeaux, kde vyrůstal, a také své adoptivní matce, která budoucího návrháře vychovávala. A ano, na přehlídce seděla v první řadě.

Na molo až od čtyřiceti

Starší modelky do svých podzimních přehlídek obsadily i značky Helmut Lang, Vetements nebo Batsheva, za kterou stojí americká návrhářka Batsheva Hay. Ta dokonce přišla s požadavkem, aby se do castingu na její podzimní přehlídku dostaly pouze ženy nad čtyřicet let. Sama před lety oslavila stejný milník a pro The New York Times prozradila, co ji motivovalo k tomu obsadit jen ženy od tohoto věku. „Zjistila jsem, že stárnutí je pro mě i mé okolí jakousi starostí. Zdá se, jako by bylo v módě překážkou,“ prohlásila Batsheva, která se ve své show snažila vytvořit prostředí, v němž budou vrásky stejně cool jako šedé vlasy.

Načítám