Hlavní obsah

Špičatou podprsenku neobjevila Madonna. Trendem byla už v 50. letech a nosila ji i Marilyn Monroe

Foto: Frank Micelotta /Swan Gallet/ WWD/Penske Media/Hulton Archive, Gettyimages.com

Foto: Frank Micelotta /Swan Gallet/ WWD/Penske Media/Hulton Archive, Gettyimages.com

Když Madonna vyběhla na pódium v korzetu se špičatou podprsenkou, rozhořel se trend, který neuhasl dodnes. Košíčky kónického tvaru tehdy navrhl Jean Paul Gaultier, vycházel nicméně ze siluety, která byla populární už ve 40. a 50. letech. Jako svou zbraň (doslova, její tvůrci se tehdy inspirovali tvary náboje) ji využívaly i tehdejší sexsymboly jako Marilyn Monroe nebo Jayne Mansfield.

Článek

Ačkoli od vzpomínaného vystoupení Madonny uběhlo více než třicet let (ze zpěvaččiny tváře byste tento časový posun nicméně nevyčetli), podprsenka ve tvaru kuželu z módního světa nezmizela. Naposledy nám ji připomněla modelka Cara Delevingne, která si oblékla extravagantní korzet na Vogue World v Paříži, s odvahou ji ale nosí řada dalších hvězd včetně české topmodelky Evy Herzigové.

Madonna mia!

Kónická podprsenka je neodmyslitelně spjatá se zpěvačkou Madonnou, která ji oblékla ve formě pudrově růžového korzetu během světového turné Blond Ambition roce 1990. A upevnila tím svůj status provokatérky, k jejímuž bojkotu tehdy vyzýval i papež Jan Pavel II. Ačkoli Madonna krčila rameny a prohlašovala, že umění má být zkrátka kontroverzní, po videoklipu Like A Prayer z roku 1989, ve kterém nechala hořet kříže, od ní dala ruce pryč i značka Pepsi, jež jí chvíli předtím odklepla sponzorství v hodnotě pěti milionů dolarů.

První podprsenku otestoval medvídek

Podprsenku navrhl Jean Paul Gaultier, který byl s Madonnou na podobné vlně – o francouzském návrháři se v módním světě mluvilo jako o enfant terrible, což je v přeneseném významu někdo, kdo nedbá společenských zvyklostí a jde si svou vlastní cestou. „Když Madonna poprvé zavolala, myslel jsem, že si ze mě dělá můj asistent legraci,“ vzpomínal návrhář v rozhovoru pro The New York Times. Zpěvačka prý dobře věděla, co chce, a poptala u něj jeho charakteristický oblek s proužkem a korzet. „Madonně se líbila moje práce, protože mám podobně jako ona rád kombinování mužských a ženských prvků,“ dodal návrhář.

Když ji přitom oblékal na turné, vycházel z kousků, které už v kolekci měl. I když o ní ještě tehdy svět nevěděl, revoluční podprsenku, která ho provázela (a stále ještě provází) celou jeho kariérou, navrhl už v roce 1984 jako součást pod(zimní) kolekce s názvem Barbès. Její první nositelkou nicméně nebyla jedna z modelek, ale jeho plyšový medvídek, na kterém si nápady testoval. „Jako dítě jsem chtěl panenku, ale rodiče mi ji tehdy nekoupili. Pro chlapce? Ne, ne, ne, dostaneš medvídka. Pojmenoval jsem ho Nana a byla to holka,“ vyprávěl Gaultier v talkshow This Morning. Mimochodem medvídka se jménem Nana návrhář dodnes prodává a obléká ho do svých charakteristických kousků.

Padesátá léta a tvar náboje

Podprsenku, která se stala jedním z jeho nejsilnějších kousků, přitom Jean Paul Gaultier nevymyslel od nuly. Návrhář se pravidelně inspiroval v šatníku své babičky a rád se vracel do historie. Při svém návrhu vycházel z podprsenek, které byly trendy ve 40. a 50. letech a přirovnávaly se pro změnu k náboji (náboj se anglicky řekne bullet, odtud název podprsenky bullet bra). Slibovaly zvětšení ňader o jednu velikost, ale i pohodlí a dobré držení tvaru, které mělo zajistit prošívání.

U toho mimochodem zůstal i Gaultier, který se ke kónické podprsence, jež bývá častokrát všitá také do korzetu, topu nebo šatů, pravidelně vrací. Zařadil ji i do své haute couture kolekce pro rok 2023-2024. Podprsenka do špičky ale fascinuje i další návrháře – s tímto prvkem si pravidelně pohrává i kreativní ředitel značky Schiaparelli Daniel Roseberry.

Do historie i současnosti špičaté podprsenky nahlédněte v naší fotogalerii:

Načítám