Hlavní obsah

To nejlepší z pařížského fashion weeku: kolekce velkých módních domů, originálně střižené džíny i šaty z lepicí pásky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Pařížský fashion week je oficiálně u konce. Počet přehlídek, které se tu v minulých osmi dnech konaly, se pohyboval kolem stovky, a proto jsme pro vás připravili rekapitulaci s těmi nejzásadnějšími momenty. S čím přišly velké módní domy jako Chanel, Saint Laurent, Schiaparelli nebo Valentino?

Článek

Ačkoli se momentálně věnujeme výběru podzimního kabátu nebo nových kozaček, v Paříži právě skončily týdny módy, zaměřené na jaro/léto 2025. A bylo se na co koukat. Ať už to byla luxusně pojatá přehlídka Chanel, značka Coperni a jejich show v Disneylandu, nebo kolekce Vetements, které k výrobě oblečení stačí lepicí páska.

Co přinesl fashion week?

Do velkolepého Grand Palais se po čtyřech letech vrátila přehlídka značky Chanel, kterou v létě opustila kreativní ředitelka Virginie Viard. Tým návrhářů módního domu ale odvedl skvělou práci a i bez vedoucí osoby (o jejíž identitě se šeptalo v prvních řadách) představil kolekci, plnou moderně pojatých tvídových kompletů.

Spoustu pozornosti přilákala i kolekce Chloé pod vedením návrhářky Chemeny Kamali, které se její módní debut na letošní podzim/zimu dokonale vydařil. Návrhářka pokračovala ve své bohémské jízdě a na jaro přichystala spoustu šatů v jemných pastelových barvách.

Aplausu se dočkala také návrhářka Victoria Beckham. Na adresu své jarní kolekce řekla, že se v ní odráží její „posedlost siluetou“ a my se s vámi vsadíme, že její kalhoty s rozstřiženým pasem brzy uvidíme na hvězdách.

Virální džíny a šaty z lepicí pásky

Módní dům Schiaparelli, vede ho návrhář Daniel Roseberry, představil kolekci, kterou se prolínala silueta přesýpacích hodin – fotka modelky Kendall Jenner v nízkých džínách, jejichž pas kopíroval písmeno U, proletěla sociálními sítěmi podobně jako snímek Gigi Hadid, omotané páskou DHL, se kterou si pohrála značka Vetements.

Připomínka módních legend

Zmínit musíme i úchvatnou kolekci Alexander McQueen, za kterou stojí designer Seán McGirr. Před zahájením kreativního procesu se nořil do archivů zesnulého Alexandera McQueena a po jeho vzoru vytvořil nepřehlédnutelné velké límce. Inspiroval se také jeho přehlídkou Banshee, což je irská mytologická bytost, známá jako víla smrti.

Zakladatelem módního domu se inspiroval i Anthony Vaccarello, který ve své kolekci Saint Laurent zhmotnil samotného Yvese Saint Laurenta. Když se ikonického návrháře kdysi ptali, jak vypadá žena, pro kterou ve své hlavě šije, odpověděl prý „To jsem já“. Vaccarello proto na molo vyslal modelky v oversized kostýmech, s kravatou a brýlemi, které k Yvesovi neodmyslitelně patřily.

Pod novým vedením se představila i značka Valentino, kterou vede Alessandro Michele. Podobnou „přemrštěnou“ estetiku, kterou dříve vtiskl značce Gucci, teď přenesl i do Valentina.

Vzhůru do Disneylandu!

Včerejší večer byl posledním dnem týdne módy a přehlídky se nekonaly jen v centru Paříže, ale i 30 kilometrů od hlavního města. Značka Coperni totiž svolala své modelky i hosty do Disneylandu. Na velkolepé přehlídce se objevila Kylie Jenner v disneyovsky střižených, černých šatech ale k vidění byl i overal s extra širokými nohavicemi, které připomínaly ocas mořské víly.

Načítám