Hlavní obsah

Co oblečou naši sportovci na zahájení olympiády v Paříži? Nová kolekce od Jana Černého odtajněna!

Foto: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

Foto: olympijskytym.cz/Jakub Zeman

Letní olympiáda v Paříži je za dveřmi, a proto už není důvod otálet s odtajněním kolekce, ve které budou naši sportovci nastupovat na slavnostní zahájení. Prohlédněte si novou spolupráci Alpine Pro a designéra Jana Černého, na kterou se těšíme už od září.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Od září 2023, kdy byl oznámen nový návrhář oblečení pro letní olympiádu v roce 2024, je nejen sportovní, ale i módní svět v napětí. Alpine Pro totiž spojilo síly s designérem Janem Černým (34), který je známý svými neotřelými nápady. Dnes byla odtajněna nová kolekce, ve které bude nastupovat český tým na letních olympijských hrách v Paříži 26. července.

„V davu nás rozhodně nikdo nepřehlédne. Právě toho chceme dosáhnout v srdci Paříže, hlavním městě módy,“ říká Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru. „Mou generaci design kolekce pro slavnostní zahájení možná zaskočí, ale nosit ji budou hlavně mladí lidé, kterým je tvorba Jana Černého blízká,“ dodává.

Olympijská kolekce podle Jana Černého

Hlavním prvkem je bílo-modrý trenčkot, který módně odkazuje na Francii. V kolekci dále najdete polo trička v národních barvách, ovšem v trochu tlumenějším odstínu (tmavě modrá, tlumená červená a krémová), a volnější tmavě modré kalhoty, které barevně splývají se spodní částí trika. Součástí je i kratší bunda, která je určena pro paralympioniky.

„Tvořit kolekci pro český olympijský a paralympijský tým je pro mě velká pocta. Krásnou shodou okolností je to právě pro hry, které se konají v Paříži, k níž mám velice blízký vztah. Proto jsem se snažil tyto dvě kultury propojit a najít mezi nimi pojítko, které by se objevilo i v kolekci,“ komentuje kolekci Jan Černý.

Český baloňák a francouzský trenčkot

Co se skrývá pod „povrchem“ jednotlivých kousků? Hlavní inspirací byly samozřejmě národní barvy. Zvláště povedené je pak propojení českého baloňáku s ikonickým francouzským trenčkotem. „Vždy chceme kolekcí pro slavnostní zahájení uctít také pořadatelskou zemi a plášť to jednoznačně splňuje,“ dodává Jiří Kejval. Navíc je zdobený vzorem, který odkazuje na dílo grafika a malíře Vladimíra Boudníka. Ten se narodil v roce 1924, kdy se v Paříži konaly olympijské hry naposledy. Sportovci si s sebou povezou i skleněný amulet, který zhotovila dílna značky Lasvit. Je ve tvaru lipového listu a symbolizuje ochranu a sílu.

„Mně osobně se kolekce od Honzy Černého opravdu moc líbí,“ hodnotí kanoista Lukáš Rohan, který se na tvorbě kolekce podílel z pohledu sportovců. „Hlavně proto, že smyslem je zaujmout. Jak sám Jan Černý říkal, je na to opravdu jen pár vteřin. A proto je potřeba být výrazný. Zároveň se mi líbí, že jsme se odhodlali jít do něčeho moderního a nedrželi se konzervativního stylu. Myslím si, že to může zaujmout úplně jinou skupinu lidí, než kterou zajímá sport.“ V lednovém rozhovoru řekl Jan Černý, že si přeje, aby byli sportovci na novou kolekci hrdí. Nemáme pochyb, že se to podaří.

Podívejte se na kolekci v pohybu:

Olympijská kolekce na LOH 2024Video: olympijskytym.cz

Podívejte se na průřez staršími olympijskými kolekcemi českých týmů od roku 1920:

Související témata:
Jan Černý (návrhář)

Načítám