Hlavní obsah

Jako Pretty Woman: Móda z Velké pardubické v průběhu let. Letos vládly puntíky a jako vždy klobouky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Dostihy, koně, závodníci, ale i jedinečná příležitost vytáhnout smoking a fascinátor. Velká pardubická sice nemá tak opulentní pověst jako dostihy v britském Ascotu, ale i tak jde o velmi významnou událost, která v našich krajinách nemá obdoby. Jak vypadá dostihová móda?

Článek

Letos slaví Velká pardubická 150 let od založení, nicméně dnes proběhl 134. ročník. Možná si říkáte, že to s čísly trochu nesedí. Některé ročníky však nemohly proběhnout kvůli válkám nebo nepřízni počasí (historie Velké pardubické).

Letošní vítězové jsou dva - žokej Jaroslav Myška s koněm Sexy Lordem a Jan Faltejsek s Godfreyem.

Závodníky a koně ale necháme v tomto článku stranou a zaměříme se na módu. Ta je v rámci dostihů specifická a formální. Podtrhují to i tradiční pokrývky hlavy - klobouky a fascinátory. Většinu z nich, které vidíte na závodu v Pardubicích, ale i některé  v britském Ascotu, vyráběla modistka Jana Kotábová (přečtěte si rozhovor).

Jako Pretty Woman

Jak zvládnout módní dresscode na událost takové události? Vodítko můžete hledat u návrhářky Beaty Rajské, které vytvořila už druhou kolekci k příležitosti konání Velké pardubické. Cílem je podpora události tohoto formátu a zvyšování módní úrovně jejích návštěvníků.

Jak kolekce vypadá? „Základ, jako právě klobouk, se nemění. Vždycky se ale snažím, aby tam byl nějaký nosný prvek. Letos jsem se rozhodla pro puntíky a mám tam také bleděmodrou, růžovou a černou barvu. Vybírala jsem materiály tak, aby byly vhodné na říjnové období, kdy může být krásně, ale mohou padat i trakaře. Proto jsem použila i tvíd,“ řekla Beata Rajská pro Super.cz.

Dostihová móda

Pokud se chystáte na dostihy, je důležité dodržet délku šatů, která by měla sahat po kolena. Žádoucí je také obout boty s uzavřenou špičkou, což je vhodnější i vzhledem k říjnovému počasí. Krásné modely z nejnovější kolekce Beaty Rajské si prohlédněte v galerii. Také jsme zařadili foto z řad dostihových návštěvníků z letošního ročníku i minulých let.

Anketa

Líbí se vám dostihová móda?
Ano, je to zajímavé zpestření!
88,3 %
Spíše ne, fascinátory mi nic moc neříkají.
11,7 %
Celkem hlasovalo 701 čtenářů.

Načítám