Hlavní obsah

Zařaďte do péče o pleť jedy. Hadí funguje podobně jako botox, včelí omladí pokožku zevnitř

Foto: Dmytro Buianskyi, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Buianskyi, Shutterstock.com

Lifting pleti i bez jehel? K tomu vám pomůže kosmetika s hadím nebo včelím jedem. Můžete díky nim bojovat proti vráskám a povadlé pleti. Jaké kosmetické účinky slibují a je jejich používání vždy bez rizika?

Článek

Svět kosmetiky neustále posunuje hranice a hledá ještě lepší ingredienci, než byla ta předchozí, která by fungovala jako elixír mládí. „Typickými zástupci jedů v kosmetice jsou včelí a hadí. Samozřejmě se nevyužívá jejich kompletní složení, ale jen specifické složky,“ říká na úvod Vendula Ficelová, biochemička a kosmetická vývojářka. A ty slibují opravdu zajímavé účinky, které se skoro vyrovnají botoxu.

Včelí a hadí jed v kosmetice

Včelí jed: „Obsahuje komplexní spektrum peptidů a jeho využívání není žádnou novinkou. V historii se používal pro léčebné účely díky protizánětlivým, antibakteriálním a analgetickým vlastnostem. V kosmetice se ale objevil poměrně nedávno a zejména je oblíbený v korejské péči o pleť,“ říká Vendula Ficelová. Podporuje v pokožce krevní oběh, což se odrazí na jasnější a zdravě vypadající pleti, a také pomáhá s tvorbou omlazujícího kolagenu a elastinu.

Hadí jed: Je rovněž využíván pro skvělé anti-agingové účinky. Historicky sloužil také jako analgetikum (proti bolesti), protože blokuje aktivitu nervových buněk. Na rozdíl od včelího jedu ale v kosmetice nenajdete jeho skutečnou variantu, ale pouze tu syntetickou (syn-ake). „V kosmetice se jeho působení přirovnává k botulotoxinu. Uvolňuje obličejové svaly, a tím předchází vzniku nebo prohloubení vrásek, ale zároveň zjemňuje vrásky stávající,“ vysvětluje odbornice.

S jedy zacházejte opatrně

Anti-age schopnosti obou jedů jsou neoddiskutovatelné. Jenže s tím se pojí i riziko podráždění. „Přestože se považuje syntetický hadí jed pro většinu lidí za bezpečný, je vhodné udělat si před použitím krému nebo séra test na malou plochu pokožky. Díky tomu se přesvědčíte, zda bude pleť reagovat nepříjemně, nebo ne,“ doporučuje Jana Ondráčková za kosmetickou značku Asombroso, která se na použití hadího jedu zaměřuje.

Opatrní buďte i v případě včelího jedu: „Nesmíme zapomenout na riziko alergické reakce. Obzvláště pokud víte, že jste na včelí bodnutí alergičtí, se těmto produktům raději vyhněte,“ apeluje Vendula Ficelová. Jestliže víte, že máte citlivou pleť, raději konzultujte použití „jedů“ s dermatologem.

Zázračné peptidy působí jako botox

Hadí nebo včelí jed najdete z pravidla v pleťových krémech, sérech nebo maskách. Podobné účinky můžete očekávat i v případě přítomnosti dalších peptidů v kosmetice, které nemají s „jedy“ nic společného. Jsou pak alternativou pro ty z vás, které se jim musí kvůli citlivosti pleti vyhnout.

K nejvýznamnějším látkám, používaným v současné kosmetologii, patří peptidy a známý je především SNAP-8 s účinky podobnými botulotoxinu. Jeho schopnost potlačovat nekontrolovatelné kontrakce mimických svalů, a tím předcházet tvorbě mimických vrásek, je klíčová v boji proti stárnutí,“ říká Denisa Jasinská z české kosmetické společnosti Essenté.

„Také peptid s názvem Eyeseryl stojí za pozornost. Ten dokáže snižovat nadbytečný obsah tekutiny v pokožce pod očima, a tím bojovat proti otokům a očním váčkům. Zároveň umí zesvětlovat tmavé kruhy pod očima, vypínat vrásky a vyhlazovat pleť,“ dodává Denisa Jasinská na závěr.

Produkty s včelím a hadím jedem

Načítám