Hlavní obsah

Zahoďte žiletku! Zvolte epilaci pomocí IPL nebo laserem, vydrží až rok

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Chloupky a jejich odstraňování je věčné téma. Máte možnost vzít do ruky žiletku, vyrazit na epilaci do salonu cukrovou pastou, zvolit profesionální odstranění laserem nebo si pořídit domácí IPL zařízení a chloupky zničit jednou provždy. Jak metody dlouhodobé epilace fungují?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud přemýšlíte nad epilací, díky které docílíte dlouhodobě hladké pokožky, je vaší odpovědí laser v salonu nebo přístroj IPL na doma. „Intenzivní pulzní světlo (IPL) je technologie využívající přeměnu světelné energie na tepelnou. Světelné paprsky, které epilátor vydává, zasahují melanin ve folikulech chloupků pod povrchem kůže. Tím přerušují cyklus dorůstání chloupku,“ vysvětluje dermatoložka Jana Housková. A vy se pak můžete radovat z hladké pokožky hodně dlouho.

Podobně funguje i laser, jen jde o jiný typ světla. Obě metody ničí chloupky tak, že se zaměří právě na pigment. „Intervaly mezi ošetřeními, potřebné pro co nejlepší výsledky, jsou velmi individuální a odvíjí se od barvy a tloušťky chloupků a také kontrastu mezi barvou chloupku a vaší pokožky,“ vysvětluje dermatoložka. Nejlepšího efektu proto dosáhnete, pokud máte tmavé chloupky a světlou pokožku.

  • Nepleťte si pojmy: Depilace odstraní jen vnější část chloupku. Epilace bere i kořínek.

IPL epilace v pohodlí domova

Hlavici přikládáte k pokožce, vydá záblesk a pokračujete dál všude tam, kde potřebujete. Nemusíte si nechat chloupky dorůstat, IPL funguje i na oholenou kůži. První efekt hladší pokožky bez rostoucích chloupků můžete zaznamenat už po třech použitích. Není to však tak, že byste měli dané místo úplně hladké. Chloupky mizí postupně a proceduru s IPL je nutné opakovat. Je to kvůli tomu, že jednotlivé chloupky mohou být v různé fázi - růstová versus klidová a zárodečná. Výsledky jsou pak individuální, ale hladké pokožky můžete dosáhnout až na jeden rok.

  • Kdo by se měl použití IPL vyhnout? „Nedoporučuji technologii těhotným a kojícím ženám či osobám mladším 18 let, a to pro nedostatek dat. Přístroj nebyl u těchto osob testován. Dále v případě existujícího zánětlivého i nezánětlivého onemocnění kůže v místě aplikace IPL či při zvýšeném riziku vzniku maligního melanomu či jiného kožního nádoru. Nedoporučuji také aplikovat na pigmentové névy či tetování,“ říká dermatoložka Jana Housková.

Pokožka po epilaci může být lehce podrážděná či citlivá, na což vám pomůže aplikace zklidňujících hydratačních krémů či chladivých gelů. „Bezprostředně po epilaci nedoporučuji vystavovat se UV paprskům či nanášet na pokožku dráždivé látky,“ dodává dermatoložka. Vyhněte se proto opalování nebo tělovým peelingům.

IPL přístroje

Přístroje mívají k dispozici výměnné hlavice, které můžete měnit podle toho, jakou část těla potřebujete epilovat. Lze je použít doslova od nosu dolů. Nejnovější produkty můžete spárovat i s mobilní aplikací a nastavíte si svůj režim na míru. Přesně víte, kdy je čas na ničení chloupků. Cenově se IPL epilátory pohybují okolo desíti tisíc korun.

Na laser do salonu nebo kliniky

Alternativou k domácímu IPL přístroji je zajít na profesionální laserové ošetření. Princip je podobný a na ošetření se musíte dostavit také opakovaně. „K dosažení trvalého efektu je nezbytné opakovat ošetření 3 až 6× v rozmezí 6 týdnů. K účinnému zničení vlasové cibulky je potřeba zásah v její růstové fázi, kdy je dostatek pigmentu přítomen, a která probíhá u každého chloupku těla v jiné době,“ dodává dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Laserové odstranění ochlupení lze provádět na všech místech těla včetně intimních partií a ideální je na ni vyrazit před nebo po létě - v místě epilace totiž může dojít k hyperpigmentaci, kdybyste se intenzivně opalovali. Cenově se laser pohybuje v řádu tisíců, záleží na vámi zvolené oblasti.

Načítám