Hlavní obsah

Vývoj kočičích linek. Podle generace Z už nefrčí. My bychom to neviděly tak černě

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Kočičí linky jsou out. Dnešní ženy kolem dvacítky berou to, co jsme my, o něco starší, nosily a nosíme, trochu s despektem. Nejdřív pěšinku na stranu, pak slim džíny, a nyní dokonce už i kočičí oční linky. Kdy se stalo, že přestaly být v kurzu? A je to opravdu tak?

Článek

Zastáváme názor, že každý by měl nosit to, v čem se cítí nejlépe - nehledě na to, co hlásají trendy. Ty se ale generace od generace různí. Například generace Z (narozena od poloviny devadesátých let do roku 2010) výrazné kočičí linky příliš nenosí. Jak to vnímají make-up artistky a co my v redakci?

Linky jako uniforma

Pro spoustu žen byly linky dlouhá léta povinným (denním i večerním) líčením a neopouštěly bez nich domov. Byla jsem jednou z nich, avšak v současnosti od nich trochu upouštím, dělám si je jen občas. Trendy jsou teď přece jen trochu jinde. Nosí se spíš „nahé oči“, které dokonce nejsou zvýrazněné ani řasenkou (beauty trendy 2024).

To potvrzuje i make-up artistka Kateřina „Koki“ Mlejnková: „Snažím se trendy hodně sledovat a klasickou kočičí linku, musím se přiznat, také moc nenosím. Naposled jsem líčila takovou linku klientce na koncert. Funguje dobře, má svoje opodstatnění a chápu, proč takové líčení ženy vždy milovaly. Zároveň rozumím, že se to může přenosit. Když jsem byla teenagerka, tak nosily kočičí linky všechny. Myslím, že mladší generaci unavily, protože je viděla tisíckrát na svých starších kámoškách nebo maminkách.“

Když necháme stranou rozdělení na generace, je výběr líčení spíš o stylu každé z nás. „Některé ženy preferují spíš jednoduché věci, tedy i neutrálnější make-up, který nezabírá tolik času. Kočičí oči jsou o pečlivějším vystínování a musíte jim věnovat nějaký čas,“ říká make-up artistka Soňa Šajdáková.

Kočičí linky blednou

Bereme to tedy jako nevyhnutelný vývoj make-upových trendů. Kočičí linka se vyvinula do subtilnější varianty, která je lehce rozmazaná, tenčí a celkově jemnější.

„Pokud se vám linky líbí a nosíte je rády, tím modernějším lookem jsou takzvané siren eyes, které oku dodají svůdnost. Dnešní moderní linka je vystínovaná a rozpracovaná do ztracena a barva se nanáší především do vnitřních a vnějších koutků. Ve středu oka se vynechává,“ vysvětluje Soňa Šajdáková. Závěrem chceme říct - nevíme, co vy, ale my se kočičích linek úplně vzdávat nehodláme. Proč si občas nedat načas a nepotěšit se velkým líčením, no ne?

Beauty tutoriál: Jak na siren eyes

VIP a kočičí linky

Načítám