Hlavní obsah

Sametová pleť a vyhlazené póry? Pořiďte si ten správný pudr! Otestovaly jsme je za vás

Foto: Lysenko Andrii, Shutterstock.com

Foto: Lysenko Andrii, Shutterstock.com

Léto, vedro, mastící se čelo, brada a nos… Pudr je jedinou záchranou. Jaký vám zajistí sametovou pleť, který se hodí na cesty a jaký umí pleť perfektně vyhladit? Přečtěte si náš redakční test.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pudr je neuvěřitelně dobrý pomocník. Jen se to s ním nesmí přehnat. Ať už vlastníte fixační, minerální nebo klasický kompaktní pudr, vždy se nanáší v tenkých vrstvách. Ty můžete v případě potřeby většího krytí bez obav přidávat. Použít k tomu můžete středně velký štětec, kterým se pohodlně dostanete pod oči a okolo nosu.

Jestliže ale potřebujete make-up hodně fixovat, použijte labutěnku: „Jde o metodu nazývanou press and roll. Po nanesení make-upu naberte labutěnkou pudr, trochu ji oklepejte a pak ji vtlačujte a zároveň pootáčejte. Tím odstraníte přebytečnou vlhkost z pleti a make-up správně zafixujete,“ řekla nám vizážistka Linda Chudomelová. Vždycky si před nanášením oklepejte i štětec, jen tak si zajistíte sametovou pleť bez viditelných „moučných“ nánosů. Pudr nemá být na pleti vidět. Proto to s ním nepřehánějte a nanášejte ho jen na ta místa, kde je to opravdu potřeba. Jinak nechte pleť zářit!

V redakci jsme otestovaly následující značky:

Sandstone Scandinavia

Foto: Archiv firmy

Minerální sypký pudr Velvet Skin, 990 Kč, koupíte na ProfiskinFoto: Archiv firmy

Nová veganská značka z Dánska se specializuje na dekorativní kosmetiku vhodnou pro osoby s kožními alergiemi, takže se hodí i pro nejcitlivější pleť. Z jejich nabídky jsem vyzkoušela sypký, minerální pudr Velvet Skin. Nanesla jsem ho v těch největších vedrech a vlastně mi vyhovovalo, že jsem vynechala make-up. Doladila jsem jen nedokonalosti korektorem a zbytek pleti zahalila do tenké vrstvy pudru. Odstín 02 mi pleť hezky opticky „doopálil“ a v kombinaci s bronzerem to byla bomba. Pudr udělá opravdu přirozený, sametový efekt, a přesně o to mi jde. P.S.: Balení je uzavíratelné, takže se nemusíte bát, že se všechen prášek vysype do víčka.

Essence

Foto: Archiv firmy

Kompaktní pudr All about matt!, Essence, 85 KčFoto: Archiv firmy

Skladný, transparentní a za skvělou cenu. Kompaktní fixační pudr od essence má samé přednosti a žádné zápory - alespoň já jsem žádné neobjevila. Je velmi jemný, a když ho nanesete i v tenké vrstvě, opticky pleť krásně vyhlazuje, hlavně póry okolo nosu, a samozřejmě zmatňuje. Transparentní varianta je vhodná, když neumíte trefit odstín a nechcete nad tím vůbec přemýšlet - pudr s barvou pokožky splyne. Je to skvělý produkt, který seženete v drogerii za nízkou cenu!

Charlotte Tilbury

Foto: Archiv firmy

Kompaktní pudr v cestovní miniverzi Airbrush Flawless Finish, Charlotte Tilbury, 750 Kč, prodává SephoraFoto: Archiv firmy

Konečně. Britská značka Charlotte Tilbury je k dostání i Česku! Vyzkoušela jsem si pudr Airbrush Flawless Finish v miniverzi, která je opravdu mini! Uvnitř najdete i zrcátko a velikostí pudr připomíná oční stíny, takže je opravdu skladný. Jen si k němu musíte pořídit do kosmetické taštičky i štětec (a ten pravidelně mýt). Jak už napovídá název, slibuje airbrush efekt, což je rozostření nedokonalostí pleti. Čím více vrstev nanesete, tím lepší efekt, ale zároveň nepůsobíte „přepudrovaně“. Na výběr jsou dvě varianty - odstín 02 medium má žlutý podtón a hodí se přesně do těchto dní, kdy mám obličej lehce opálený. Perfektně splyne s pletí a je na ní neviditelný. Odstín 01 je světle béžový.

Barry M

Foto: Archiv firmy

Sypký pudr Ready Set Smooth Barry M, 245 Kč, prodává DouglasFoto: Archiv firmy

Pudr, který má v sobě všechno. Je sypký, ale uvnitř najdete zrcátko i labutěnku. Nedá se uzavřít, ale tím, že je labutěnka „napressovaná“ na otvory, nesype se. Mastnotu a lesk drží na uzdě skvěle - byla jsem až překvapená, jak sametový efekt vydržel na pokožce dlouho. T-zóna (čelo, nos a brada) se mi totiž vždy mastí. Je lepší si trochu pudru vysypat a pak nabrat labutěnkou, aby byl na houbičce rovnoměrně. Nemám co vytknout! I když je balení o trochu větší než u Charlotte Tilbury, labutěnka z něj dělá skvělého adepta do kabelky.

Maybelline

Foto: Archiv firmy

Pudr Go Green Maybelline, 350 KčFoto: Archiv firmy

Pudr vlastním ve světlém odstínu číslo 35 a používala jsem ho během celé zimy, ale i teď v létě - krásně se totiž přizpůsobí pleti. Nanáším ho kabuki štětcem, což mi vyhovuje nejvíc, a soustředím se vždy jen na T-zónu. Používám ho velmi často, pleť nevysušuje, nijak neucpává póry a skoro nemizí! PS: Go Green je edice kosmetiky s vysokým podílem přírodních složek a recyklovatelnými obaly.

Načítám