Hlavní obsah

Profi manikúra v pohodlí domova. Nejčastější chyby při nanášení UV gel laku

Foto: Neonail

Foto: Neonail

Dřív byly gelové nehty výsadou kosmetických salonů. Dnes si je můžete udělat samy doma. Jak postupovat při nanášení UV gel laku, který nehty hezky zpevní a dodá jim dlouhotrvající barvu?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Gel laky zažívají boom. Aby ne, vytvoří přirozený efekt a díky tomu, že nehet zpevní, si ho můžete nechat i pěkně narůst. Aplikace UV gel laků je navíc vcelku jednoduchá, a pokud netoužíte po různých zdobnostech, zvládnete to bez potíží i samy doma. Chce to jen cvik, mít ty správné přístroje, informace a špetku trpělivosti. Pak si můžete užívat krásné nehty klidně až tři týdny, což se odvíjí od jejich kvality a také správné formy nanášení.

Co budete potřebovat na domácí gel laky

Ideální je si pořídit sadu na domácí použití, ve které najdete vše, co potřebujete ke krásné manikúře. Stojí kolem 1 500 korun, přičemž lampa vydrží roky a laky musíte dokupovat. Co sada obsahuje? UV/LED lampu, přípravný lak nebo odmašťovač nehtů, bázi, barevný gel lak a svrchní lak (top coat) a několik pilníků o různé hrubosti včetně brusného bloku. Dále savou buničinu na nehty, aceton a alobal (na sundávání gel laku).

Čeho se vyvarovat, aby vaše manikúra byla dokonalá a dlouhodržící?

Nezanedbejte přípravu nehtů

U klasických laků na nehty nemusíte nehet příliš připravovat, u gel laků je to jinak. „Je velmi důležité správně připravit nehtovou ploténku, aby nedocházelo k odchlipování nebo lámání nehtů,“ doporučuje manikérka Irina Khamula z pražského salonu Nehty Nehty. První krok je zapilování do vámi požadovaného tvaru, pak můžete odstranit kůžičky a jemně zdrsnit povrch nehtu brusným blokem, který není tak hrubý jako klasický pilník. Dalším důležitým krokem je odmaštění pomocí speciálních vodiček, které bývají součástí gel lakových sad.

Poté následuje první vrstva - báze, která se už zapéká v UV/LED lampě. Název se může lišit (base/primer), ale jde o to samé - slouží jako podkladová vrstva pro barevný gel lak. Ten je pak potřeba nanést většinou dvakrát pro lepší pigment a krytí. Nechvátejte a snažte se postupovat pomalu a barvu nanést precizně co nejblíže kůžičce. „Příliš silná vrstva gelového laku může způsobit jeho vrásnění a vznik bublin. Doporučuji proto nanášet tenké vrstvy a každou důkladně vysušit pod lampou,“ doporučuje manikérka / nail artist Ekaterina Miller za značku Neonail.

Na závěr přichází top coat, tedy svrchní průhledná vrstva, která barvu chrání a dodá krásný lesk. Po zapečení poslední vrstvy je třeba znovu nehet odmastit, protože může lepit. U některých gel laků to ale není potřeba, záleží na konkrétní značce.

  • Každou z vrstev zapékejte dle návodu, je to většinou 30 nebo 60 sekund. „Pokud není gelový lak správně vysušen, může zůstat lepkavý a nestabilní. Důležité je dodržovat doporučení pro dobu schnutí a používat kvalitní UV nebo LED lampu,“ doporučuje manikérka Ekaterina Miller.

Jak se gel lak odstraňuje? Svrchní vrstvu jemně narušíte pilníkem a na tamponek naneste aceton. Ten přiložte na nehet, zabalte ho do alobalu a nechte působit 15 minut. Gel lak povolí a půjde vám snadno sundat dolů pomocí pomerančového dřívka. V salonech je také běžnou praxí, že se starý gel lak odstraňuje pomocí brusky, to je ale už nadstavba v domácím vybavení - pořídit si ji však také můžete.

Foto: Neonail

Gel lak vám nehty hezky zpevní a můžete si je nechat i narůstFoto: Neonail

Gel lak: 4 body pro krásnou manikúru

Co je podle manikérky Iriny Khamuly nejdůležitější?

1. Správné očištění a odmaštění nehtu

2. Jemné zmatnění povrchu nehtu

3.  Použití primeru/báze

4. Správná aplikace materiálu a vytvrzení každé vrstvy v UV/LED lampě

Gel lak: Co byste měly vědět

V salonech vás vyjde aplikace gel laku okolo 1 000 korun (záleží, jaké studio vám padne do oka). Také se připlácí za nailart a různé druhy zdobení (kamínky, zalešťovací lesk, nálepky). Domácí sada UV/LED lampy a základních gel laků stojí cca  1 500 korun. Samotný gel lak pak stojí v řádu stovek.

Kdo by se měl UV gel laku vyvarovat? „Pokud jsou na nehtové ploténce nebo kůži kolem ní viditelné známky poškození, poranění, infekce nebo jiné kožní reakce, nelze gelový lak aplikovat. To samé platí, jestliže trpí klientka na plísně nehtů, alergie, ekzémy a zarůstání nehtů,“ vysvětluje Ekaterina Miller. Také dávejte pozor, co kupujete - nekvalitní gel laky a báze mohou způsobit alergické reakce. „Doporučuji použít důvěryhodné značky a sledovat datum expirace materiálů,“ říká odbornice.

Související témata:
Gel laky na nehty

Načítám