Hlavní obsah

Pomoc, moje pleť se zbláznila! Proč máte ve dvaceti vrásky a ve čtyřiceti akné?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Někoho trápí věčně se lesknoucí mastná pleť, jiný bojuje s pnutím a suchostí, majitelé citlivé pleti složitě hledají kosmetiku, kterou jejich háklivá pokožka snese. Kvalita pleti se navíc mění věkem. Co když ale po čtyřicítce bojujete s potížemi pubertální pleti nebo vás naopak ještě před dvacítkou trápí první vrásky? Vystačíte si v takovém případě s běžnou pečující rutinou a kosmetikou z drogerie anebo vaše pleť patří spíše od rukou dermatologa?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kvalitu a typ pleti máte do jisté míry dané geneticky. Velký vliv na ni ale mají i další faktory jako hormonální systém, životospráva, kvalita spánku, prostředí, ve kterém žijete, i míra stresu. Podepisuje se na ní i pravidelný pohyb, při něm se totiž pleť prokrví a lépe se z ní odvádí nečistoty. Co když se potýkáte s kožními potížemi, které většinu vašich vrstevnic běžně netrápí? Co je na vině a jak o sebe pečovat správně?

Ve dvaceti: Vrásky příliš brzy

Vizuálně začíná pleť stárnout po třicítce. Vrásky se mohou objevit i dříve, nejčastěji kolem rtů, očí a na čele, zejména pokud máte přehnanou mimiku. Na kvalitě pleti se ale podepisuje i každodenní péče. Pokud si libujete v líčení, ale zapomínáte pleť pravidelně čistit, nemůže dýchat a regenerovat a předčasně stárne. Častým hříchem mládí je také nedostatečná ochrana pleti na slunci, UV záření totiž výrazně urychluje procesy stárnutí kůže.

Zlepšit každodenní pečující rutinu, pleť je nezbytné čistit denně ráno i večer. Dbejte také na pitný režim, omezte kouření a konzumaci alkoholu, hlídejte si dostatek spánku a relaxujte od stresu. Denní krém doplňte celoročně vhodnou SPF ochranou, na noc používejte hydratační krémy s vitaminem C a E, kyselinou hyaluronovou či antioxidanty. Tvorbu kolagenu v pleti podpořte vhodnými kosmetickými přípravky, ale i doplňky stravy a obličejovou masáží.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tvorbu kolagenu podpořte vhodnými přípravky i masážíFoto: fizkes, Shutterstock.com

Ve třiceti: Akné jako v pubertě

Že se akné týká pouze mladistvých, je bohužel mýtus. „Ve třiceti často ještě přetrvávají problémy s pozdní formou akné, pleť bývá často smíšená, se suššími a mastnějšími oblastmi,“ vysvětluje dermatolog Jan Kučera z Perfect Clinic. Akné u dospělých se vyskytuje především na bradě a čelisti, pupínky se ale mohou projevit i na krku a horní části těla. Je to především z důvodů nerovnosti mužských a ženských hormonů.

Co pro sebe můžete udělat?

Zaměřte se na hormonální pochody ve vašem těle. Nechte si zkontrolovat štítnou žlázu, řešte případnou nadváhu, množství tuků v těle má na hormonální pochody velký vliv. Pracujte se stresem, pozor na kouření a vysoce zpracované potraviny. Výběr kosmetiky konzultujte s odborníkem, vsaďte na produkty, které nevysušují, hydratují a hojí zánětlivá ložiska.

Ve čtyřiceti: Stařecké skvrny

Nelichotivý název, který dokáže srazit sebevědomí, pojmenovává místa postižená hyperpigmentací. Říká se jim i sluneční nebo pigmentové skvrny. „Vznikají nahromaděním pigmentu melaninu v různých vrstvách kůže. Ty nastanou, pokud není citlivá pokožka během léta či jara dostatečně chráněná kosmetikou s UV faktorem,“ vysvětluje dermatoložka Lucia Mansfeldová. Skvrny nevznikají hned, ale postupným kumulováním melatoninu v kůži, objevují se nejvíce právě po čtyřicítce.

Co pro sebe můžete udělat?

Pigmentové skvrny se často objevují na obličeji, v dekoltu, na rukou a jiných částech těla pravidelně vystavovaných slunci. Nejdůležitějším krokem v jejich prevenci je sluneční ochrana. Používejte kosmetiku se SPF faktorem, snažte se také zkrátit čas, který na slunci trávíte. Důsledné buďte v těhotenství, hormony mají na vznik pigmentových skvrn prokazatelný vliv, stejně jako užívání některých léků. Již vzniklé skvrny dokáže zjemnit bělicí kosmetika, v salonu zkuste chemický peeling nebo hloubkové masky s ovocnými AHA kyselinami.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Stařecké skvrny srážejí ženám sebevědomí nejen svým názvemFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

V padesáti: Náhle přecitlivělá pleť

Zralá pleť vyžaduje hloubkovou výživu, hydrataci a podporu tvorby kolagenu, může vás ale zaskočit i zvýšená přecitlivělost na kosmetiku, a to i na dosud běžně používanou. Citlivost zralé pleti je obvykle daní za všechny negativní vlivy, kterým pokožku celý život vystavujete, ať už jde o znečištěné vnější prostředí, míru stresu i špatnou výživu.

Co pro sebe můžete udělat?

Investujte do kvalitní hypoalergenní kosmetiky, snažte se kosmetiku příliš nestřídat. O výběru se poraďte v lékárně nebo u dermatologa. Pozor i na éterické silice a některé složky parfémů, ale i na léky, především aplikované na kůži – mohou vyvolávat alergické reakce či hyperpigmentaci.

Bez ohledu na věk dbejte na vnější i vnitřní hydrataci, SPF ochranu i důsledné čištění. Zohledněte typ i specifika pleti, neváhejte se poradit s kosmetičkou nebo dermatoložkou. S kosmetikou zbytečně neexperimentujte, nepoužívejte dlouho otevřené nebo prošlé přípravky. Kůže je největší orgán vašeho těla, pocítí, když mu nevěnujete potřebnou péči.

Načítám