Hlavní obsah

Otloukánek v péči o pleť - tonikum. Vybírejte podle typu pleti: Hydratující, zklidňující nebo na zmenšení pórů

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Tonikum není jen voda na osvěžení ani náhrada za odličovací přípravek. S odličovacím mlékem ale tvoří dokonalou dvojku, která vám zajistí krásnější a zdravější pleť. Proč tonikum nevynechávat a s čím ho (ne)kombinovat?

Článek

Tonikum můžete najít i pod názvem toner nebo pleťová voda. K čemu je dobré? „Ať v prvním kroku použijeme mléko, micelárku či jiný odličovač, na pleti zůstanou zaprvé zbytkové čisticí látky a zadruhé pleť může zůstat trochu mastná či ulepená. Tonikum toto vyřeší,“ vysvětluje Lenka Průšová, vývojářka kosmetiky a spolumajitelka značky Canneff.

Nejsou to ale jediná kouzla, která tato průhledná voda umí. „Pomáhá vyrovnat pH pleti, jež může být po čištění narušeno, a připraví pleť na následné hydratační nebo pečující produkty, jako jsou krémy, séra nebo masky, ty pak lépe proniknou do pokožky,“ vysvětluje Dana Nekolová, kosmetická specialistka a trenérka značky Biologique Recherche.

Jak tonikum správně nanášet

Tonikum se používá jako druhý krok v odlíčení (po odličovacím gelu / mléce / pěně / micelárce), ráno i večer. „Tonikum nalijte na vatový tampon, stačí menší množství, jen aby byl mírně navlhčený. Aplikujte ho vzestupnými tahy, tedy od spodu obličeje vzhůru. Nezapomínejte na dekolt a krk, který také potřebuje péči. Oblasti očí se vyhněte, pokud není tonikum určené i pro tuto citlivou oblast,“ vysvětluje Dana Nekolová. Po aplikaci tonika chvilku počkejte, až zaschne, což je v řádu sekund, a pokračujte se sérem a krémem.

Vyberte si tonikum na míru

A jaké tonikum vybrat? Tak jako u všech kosmetických produktů, i zde při výběru hraje roli typ pleti. „Dobré tonikum by mělo obsahovat hydratační látky, jako je kyselina hyaluronová nebo aminokyseliny, a zároveň by mělo být speciálně pro vaši pleť. Pro citlivou bych doporučila tonikum s obsahem prebiotik na zklidnění, pro aknetickou například nějakou formu zinku či jiné vhodné látky na akné,“ popisuje Lenka Průšová.

Jaké přísady hledat na etiketě podle typu pleti?

  • Suchá pleť: hydratační složky jako kyselina hyaluronová, panthenol, vitamin E, aloe vera, okurka
  • Mastná či problematická pleť: kyselina salicylová, AHA kyseliny (glykolová, mléčná), zinek
  • Citlivá pleť: prebiotika, termální voda, niacinamid, glycerin

Tonikum na zmenšení pórů

Tonika s přísadou AHA kyselin nebo kyseliny salicylové umí zmenšovat póry a zároveň pokožku vyhladit a řešit akné, říká se jim exfoliační. „Zde ale nabádám k opatrnosti. Mastné a normální pleti mohou vyhovovat, u suchého typu mohou ještě více vysušovat,“ varuje Lenka Průšová.

Ještě větší pohroma by mohla nastat, kdybyste exfoliační tonikum zkombinovaly se sérem, které obsahuje retinol nebo zmíněné AHA kyseliny. Pro pleť by to mohla být až moc dráždivá nálož. „Obě látky jsou poměrně silné a odstraňují odumřelé buňky z povrchu pleti. Kombinace obojího může vést k podráždění, suchosti, začervenání a loupání pokožky,“ varuje Dana Nekolová. Ideální je kombinovat výrobky ze stejné řady.

  • Pokud používáte produkty s AHA/BHA kyselinami nebo retinolem, používejte přes den krém s SPF faktorem, aby nedošlo k podráždění pokožky.

Načítám