Hlavní obsah

Omlazení pleti má nového hrdinu. Mikrojehličkování dokáže pleť restartovat

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Jak na to, aby pleť opět tvořila kolagen, který s postupujícím věkem ubývá? Odpovědí budiž mezoterapie, kdy se jemně naruší pokožka a funguje to jako restart. Doslova.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mikrojehličkování (jinak také microneedling či mezoterapie) je omlazující procedura v péči o pleť. Název zní možná trochu děsivě, ale není se čeho bát, stále se pohybujeme v mantinelech neinvazivních zákroků.

Co dokáže jemné povrchové narušení pokožky a proč je pro ni prospěšné? „Pomocí drobných jehliček způsobíme v kůži mikrotraumata. To v tkáni nastartuje přirozený hojivý proces, který je spojen s novou tvorbou kolagenu. Díky těmto mikroskopickým vstupům můžeme do tkáně také aplikovat regenerační látky, jako třeba kyselinu hyaluronovou nebo naši vlastní plazmu,“ vysvětluje dermatoložka Alžběta Smetanová z Perfect Clinic.

Vše o microneedlingu

Ošetření pomůže se zlepšením pleti a jizvami po akné. Řeší také pigmentaci, růžovku, melasma, rozšířené póry a samozřejmě i vrásky. Mikrojehličkování je vhodné pro všechny typy pleti a můžete je podstoupit i v létě.

Pleť vyloženě restartuje: „Třeba u botoxu vidíte výsledek ihned po zákroku, ale nijak se neřeší kvalita pleti, nestimuluje ji k akci. U microneedlingu ano,“ vysvětluje kosmetička Barbora Kuklová a majitelka salonu Klíč krásy. „Dlouhodobě řeší kvalitu vaší pokožky tak, aby byla v co nejlepším stavu. Stimuluje přirozenou schopnost těla opravovat pokožku, což zahrnuje produkci kolagenu a elastinu.“

Jak mezoterapie probíhá?

Procedura může zabrat nanejvýš hodinku a představte si ji jako takové mírné škrábání na pleti. „Není to úplně příjemné, ale je to opravdu rychlé. Každá klientka to vnímá jinak. Nedoporučuji na ošetření chodit během menstruace, kdy jsme senzitivnější, mohlo by to být nepříjemné,“ radí Barbora Kuklová. V některých případech může odborník nanést i znecitlivující krém - záleží, jakou konkrétní proceduru zvolíte a na jakém působišti.

Co čekat po zákroku? „Pleť může být začervenalá, teplá a citlivá. Může se mírně odšupovat. Všechny příznaky však zpravidla do 48 hodin odezní,“ vysvětluje dermatoložka Alžběta Smetanová. „Regenerační a hojivý proces kůže je zákrokem teprve nastartován a následně bude probíhat přibližně čtyři až šest měsíců. Vaše pokožka se tak bude postupně zpevňovat.“

Po ošetření je potřeba používat kosmetiku určenou speciálně po mikrojehličkování, o čemž vás poučí zkušený odborník v salonu nebo na klinice. Nedoporučuje se na pleť nanášet retinoidy nebo vitamin C. Také se vyhněte sauně, cvičení, soláriu nebo opalování. Důležité je pleť chránit také pomocí SPF krémů.

  • „Pro dosažení nejlepšího efektu je ideální ošetření alespoň třikrát zopakovat, vždy s rozestupem jednoho měsíce,“ doporučuje dermatoložka. Cena se pohybuje v řádu jednotek tisíc (cca 4 tisíce), zaleží na ošetřované lokalitě a jaká se k proceduře přidává aktivní látka.
  • Metodu microneedlingu můžete využít i v případě problémů s padáním či ztrátou vlasů.

Načítám