Hlavní obsah

Odkdy začít s péčí o pleť a líčením? Malé holčičky berou parfumerie útokem a můžou si uškodit!

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Není výjimkou, že dnešní deseti- či dvanáctileté holčičky chodí nakupovat nejnovější make-upy a séra do oblíbených parfumerií. Není to ale trochu brzo? Ptáte se možná. Kde se nachází věková hranice, od které je u mladých slečen přijatelné líčení i péče o pleť?

Článek

Díky sociálním sítím přičichnou k beauty světu čím dál mladší děti. Zakládají si dokonce svoje účty, kde prezentují beauty novinky a nahrávají líčící tutorialy, u kterých probírají své „romantické vztahy“. A to je těmto slečnám třeba jen dvanáct let.

Pro tento fenomén se ustanovil název „Sephora kids“ (děti ze Sephory, které berou parfumerie útokem) a jde o následek kultury influencerů. Problém není v tom, že kosmetika je jejich koníčkem, ale že používají na obličej přípravky, které se pro jejich mladou pleť nemusí vůbec hodit. Riskují pak podráždění, vyrážky nebo alergie. Přípravky s obsahem retinolu, který řeší vrásky, opravdu nepotřebují. Zrovna tak zamaskovávat pleť hutnými vrstvami make-upu.

Téma, odkdy mohou děti používat skincare a make-up, jsme probíraly s dermatoložkou Andreou Kodetovou a kosmetičkou Barborou Blahůškovou.

Skincare: Akné jako první milník

Pečovat o pleť je potřeba a je úctyhodné, že mladé slečny, a vlastně i chlapci, to mají v povědomí. Jen se to nesmí přehánět. Používání pečujících pleťových produktů má smysl až v momentě, kdy jdou do puberty. „Začátek menstruace je spojen se zhoršením stavu pleti. Začínají se tvořit ucpané póry a pupínky, které občas pobolívají. To je signál pro maminky, které by měly edukovat své malé slečny, ale i chlapce. Je na nás dospělých, abychom jim s péčí o pleť pomohli,“ říká na úvod dermatoložka Andrea Kodetová působící v ambulanci DermaCare Kodet.

Odličovat hlavně šetrně

Dívky mívají v poslední době pubertu dřív. Hormon testosteron pak může za to, že se pleť začne víc mastit. Z toho důvodu se začne tvořit akné,“ vysvětluje Barbora Blahůšková, odbornice na pleť a školitelka obchodu BiOrganica, který se zaměřuje na přírodní kosmetiku. V tom momentě je důležité péči nastavit správně, aby se pleť ještě víc nedráždila. „Mnohdy se nechají mladé slečny zlákat marketingem firem a začnou o sebe pečovat až moc,“ říká kosmetička s tím, že pokožce obličeje to rozhodně neprospívá a aknózní projevy se mohou ještě zhoršit. „Nadmíra odličování může pleť ničit,“ potvrzuje odbornice.

Krém není potřeba

Jak nastavit péči u mladých dívek nebo chlapců? „Doporučuji, aby si pouze čistili pleť a používali na ni něco, co je blízké kožnímu mazu. Ideálně něco mastnějšího, tedy odličovací olejíčky nebo balzámy,“ doporučuje Barbora Blahůšková. Je vhodné se vyhnout odličovačům s obsahem alkoholu, které by pokožku více vysušily a jen podporovaly větší tvorbu mazu. Pokud není kůže extrémně vysušená, není podle odbornice už potřeba používat krémy nebo i séra.

Jde o to nastavit denní péči o pleť s rozumem a nejlépe s odborným doporučením na míru pleti. Někdy může stačit pleť jen omýt vodou. Vždy je potřeba sledovat aktuální stav pokožky. „Základem je umýt obličej vodou ráno i večer a osušit jej čistým ručníkem. Dále lze použít šetrná tonika z lékárny i různé krémy či speciální olejové přípravky na aknózní pleť, pokud vám to odborník doporučí,“ přidává svá doporučení dermatoložka. Rovněž radí zařadit do denní rutiny krém s SPF 50+, aby byla pokožka chráněna a nevznikaly pigmentace po nedokonalostech.

Odkdy se můžou dívky líčit?

Zde není odpověď úplně jednoznačná. Líčení může být zábavou, koníčkem, je potřeba být ale s volbou produktů opatrnější. „Make-up bych doporučila spíš z kategorie bio, bez obsahu vazelíny a různých parfemací. Každý cítí individuální potřebu aplikace make-upu v různém věku i situacích. Momentálně je ale můj názor na líčení takový, že někdy méně znamená více,“ dodává dermatoložka.

A s tím souhlasí i druhá odbornice: „Mám zkušenost z workshopů, které jsem pořádala pro maminky a dcery, kdy třeba dvanáctileté holčičky požadovaly konturování a výraznější make-up. Mně to ale přijde trochu smutné, protože mladá pleť je krásná. Takovým slečnám stačí opravdu jen řasenka lesk na rty,“ dodává Barbora Blahůšková.

Na mladou pleť se například vůbec nehodí používání hadího nebo včelího jedu, protože jde o silné anti-age látky, které vyhlazují vrásky. Zralá pleť je však uvítá!

Načítám