Hlavní obsah

Nejhezčí pleť mají Korejky. Jak to dělají, že snad nestárnou? Jejich největší trik je SPF i na doma

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Hledáte nejlepší anti-age tipy a triky? Pak se inspirujte u korejské péče o pleť. K-beauty, jak se tomuto fenoménu říká, stále ohromuje celý svět. A není divu! Korejky se pyšní dokonalou a mladistvou pletí i ve vyšším věku. Kam lze kosmetickou rutinu posunout, jsme se zeptaly přímo u zdroje – korejské beauty influencerky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako porcelánová panenka. Zdá se, že korejské ženy dovedly svoji péči o pokožku k dokonalosti. A samozřejmě ji podporují také správným make-upem, který ještě umocní efekt glass skin – tedy zcela hladké, lesklé a šťavnaté pleti. Kam směřují trendy v rámci korejské anti-age péče v roce 2024?

Zásady korejské skincare

Právě K-beauty představila světu nezbytné dvoufázové odličování, které šetrně odstraní všechna líčidla a nečistoty. Klíčové je dále také vrstvit různé přípravky (esence, séra, krémy), často používat pleťové masky a v neposlední řadě se vždy chránit před UV zářením. Cílem celé této rutiny je pokožku pravidelně vyživovat a preventivně se o ni starat. Korejská kosmetika je také známá pro svoje inovativní účinné látky, které se prosadily i v západní kosmetice, například proslulý šnečí sliz nebo oblíbený niacinamid.

Aktuální trendy K-beauty

Jaké jsou nejnovější trendy ve světě korejské krásy? „Nejvíc teď ve skincare rezonují produkty s kolagenem, protože udržují pokožku pružnou a mladistvou. Horkou novinkou jsou hydrogelové masky s kolagenem, které přiložíte před spaním a necháte působit až do rána,“ říká Kim Ji Yu, beauty influencerka z Jižní Koreje.

Jsou podobné známým plátýnkovým (sheet) maskám, ty se ovšem přikládají většinou jen na čtvrthodinku. Jak je vidět, Korejky to posunuly zase o úroveň výš – tedy na celou noc. Nemáte hydrogelový produkt určený přímo na spaní? Pak před ulehnutím používejte právě ty masky, které se nanášejí jen na krátký čas, i ony odvedou svou práci. Anebo aplikujte gelové či krémové masky na spaní – mažou se jako krém, ale ve větší vrstvě a nechají se působit až do rána. Po probuzení tvář ošetřete oblíbeným čisticím či odličovacím přípravkem a pokračujte s klasickou denní rutinou.

A co esence, které přicházejí na řadu hned po čištění a tonizaci pleti, stále jsou u Korejek v oblibě? „Se séry toho mají společného hodně, ale liší se texturou. Séra jsou lehčí, lépe se vstřebávají, a proto je v Koreji používáme radši a častěji než esence,“ vysvětluje Kim Ji Yu.

Korejský skincare rituál

10 kroků, jak mít glass skin jako Korejky

1. První je čištění pleti olejem, který rozpustí líčidla. 2. Poté následuje čištění gelovým odličovačem. 3. Další krok je peeling nebo maska. 4. V tomto kroku se pleť tonizuje. 5. Pak je na řadě hydratační esence. 6. Následující vrstvu představuje sérum podle typu pleti. 7. Přichází pleťový olej. 8. V dalším kroku se aplikuje oční krém a případně lokální péče na pupínky. 9. Následuje denní/noční krém. 10. Pokud se jedná o denní péči, pak se jako poslední nanáší ochrana proti slunci.

Věčně mladá pleť? Hlídejte si složení

A nejlepší anti-age tip pro mladistvou pleť? „Ve skincare vyhledávejte kromě kolagenu i retinoidy, které vyhlazují, a používejte SPF 50+ každý den, venku i doma!“ doporučuje influencerka. A také čtěte obaly kosmetických produktů. Podle Kim Ji Yu je sledování složení a vyhledávání účinných omlazujících látek mezi mladou generací v Jižní Koreji skoro národním sportem. Poslední rada tedy může znít: Hledejte účinné složky pro svůj typ pleti a problém, který právě řešíte. A pak si můžete být jisté, že vás korejská kosmetika, co se složení týče, rozhodně nezklame.

Korejská kosmetika pro dokonalou péči

Načítám