Hlavní obsah

Nejhorší prohřešky v péči o pleť? Prevence vás nezajímá, ale potom chcete po kosmetice zázraky

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

S péčí o pleť to nemusíte přehánět, ale musíte ji provádět správně a pravidelně. Na kvalitě pokožky i na vašem vzhledu se to skutečně odrazí. Jaké nešvary v této oblasti ženy „páchají“ nejčastěji, i když třeba nevědomky?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V líčení pravidla neexistují, zato v péči o pleť ano – a je radno je dodržovat. O nejhorších prohřešcích v rámci skincare jsme si povídaly s Lenkou Průšovou, vývojářkou kosmetiky a spolumajitelkou značky Canneff. Co možná děláte špatně a měly byste s tím přestat?

1. Ignorujete návody

Lidé často nedodržují doporučení výrobce ohledně čehokoliv – a kosmetika není výjimkou. Příkladem mohou být populární AHA kyseliny. Používají se k exfoliaci (pleť je pak zářivější a hladší) a najdete je v mnoha sérech nebo maskách. Do své beauty rutiny je klidně zařaďte, ale s notnou dávkou opatrnosti. „V případě masek většinou platí, že za deset minut byste je měly z pleti opláchnout. Lidé si ale často myslí, že čím víc, tím líp. Jenže pleť se pak exfoliuje až příliš a může být zarudlá, oloupaná, citlivá a poté začne pigmentovat,“ popisuje Lenka Průšová.

„Mnohdy se chybuje také s používáním retinolu, který se dává pouze na noc. Anebo u vlasových přípravků, konkrétně u barev na vlasy, i tady bývá delší doba působení na škodu,“ upozorňuje odbornice. Rada tedy zní: Návody rozhodně neignorujte! Aktivní látky, jako jsou třeba AHA kyseliny nebo retinoidy, zařazujte postupně a pleť na ně zvykejte.

  • Co dělat, když už je škoda napáchaná? „Pokud jste to už přehnaly, tak na den používejte krém s SPF 30 a výš a přidejte klobouk. Vyvarujte se dlouhého pobytu venku a nechte pleť zregenerovat,“ radí Lenka Průšová. Zařaďte do péče také bohatší krémy pro citlivou pokožku, které pomohou obnovit narušenou kožní bariéru.

2. Špatně se odličujete

Přestože je osvěta v rámci odličování a čištění pleti velká, hodně žen na pravidla příliš nedá. „Všeobecně se holduje krémům, ale čištění pleti je často zanedbávané,“ všimla si Lenka Průšová. „Ženy si neváhají koupit drahé krémy a séra, ale pak to dají na nepřipravenou, nečistou pleť.“

Večer by se pokožka obličeje měla vždy čistit dvoufázově. A pleť je třeba umýt i v případě, že se nelíčíte. Jestli si k odlíčení make-upu vyberete micelární vodu, nebo třeba mastnější balzám či máslo, záleží jen na vás. Skvělé jsou také odličovací gely nebo pěny, které můžete používat pohodlně ve sprše. Nezapomínejte ani na tonikum, jež očistný rituál zakončuje. „Tonikum dodává pleti hydrataci a připravuje ji na aplikaci dalších přípravků,“ řekla nám Lenka Průšová.

Foto: Archiv Canneff / Daniel Zahrádka

Lenka Průšová se kromě výroby kosmetiky věnuje také hodnocení její bezpečnostiFoto: Archiv Canneff / Daniel Zahrádka

3. Nemyslíte na prevenci

Kromě ignorování návodů a nedostatečného odličování je třetím největším prohřeškem zanedbávání prevence. „Těhotné ženy jsou schopné investovat tisíce do 200mililitrového krému, když se jim objeví strie. Přitom by jim stačilo levnější, klasické tělové mléko, které si ale budou mazat od prvního dne těhotenství. Ve finále by jim to pomohlo daleko více, protože když už se strie objeví, nic moc s nimi neuděláte,“ vysvětluje expertka.

Další oblast, kde se vyplatí myslet na prevenci – a nejen z estetických důvodů - je ochrana pokožky před sluníčkem. To ale nesvítí jen dva měsíce v roce. „Fotostárnutí pleti je prokázané a já osobně používám UV ochranu každý den. V Česku to ale dělá strašně málo lidí. Pak si myslí, že to zachrání, když si v červenci a srpnu budou mazat SPF 50 i na noc,“ upozorňuje Lenka Průšová. Jde o zbytečné extrémy. Pamatujte, že pokud je péče správná a pravidelná, je to na pokožce znát – a s přibývajícím věkem stále víc.

Načítám