Hlavní obsah

Řešení pigmentových skvrn, vrásek i akné? Hledejte v kosmetice niacinamid a nebudete litovat

Foto: Dmytro Buianskyi, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Buianskyi, Shutterstock.com

Aktivní a velmi účinná látka v kosmetice, na kterou by mělo být upřeno víc pozornosti. A není to kyselina hyaluronová ani retinol. Tentokrát se jedná o niacinamid (vitamin B3). Jeho schopnosti jsou obdivuhodné a s pletí umí skoro zázraky. Bez přehánění!

Článek

Je trochu jako kyselina hylauronová. Působí skoro jako zázrak a profitovat z něj mohou všechny druhy pleti. Seznamte se blíž s niacinamidem. V současnosti patří mezi nejoblíbenější látky v kosmetice. „Je skvělý pro všechny a zejména pro citlivou pleť. Je to ingredience, která byla původně využívána především na akné a problematickou pokožku. A teprve nedávno se začaly objevovat i její další benefity,“ popisuje Georgina Henry, mezinárodní školitelka kosmetiky Perricone MD.

Na co je dobrý niacinamid?

Jde o skvělou aktivní látku, která může na tvář působit téměř „jako photoshop“. Potvrzuje to i Jitka Poláková, ředitelka Kosmetiky Capri: „Umí si poradit se stárnutím. Pokožku dokáže zesvětlit, sjednotit, a navíc vyřeší i akné či jinak postiženou pleť.“

„Je schopen poskytnout množství účinků, například umí zmírnit hyperpigmentaci, zlepšuje stav kožní bariéry, pomáhá regulovat tvorbu kožního mazu, a dokonce chrání před některými typy rakoviny kůže. Pro zajímavost, asijská kosmetika jej využívá mnohem více než ta naše, vitamin B3 najdete opravdu ve velké většině produktů,“ říká Vendula Ficelová, biochemička a vývojářka kosmetiky.

Ráno i večer a na každý problém

Na základě výše vyjmenovaných schopností není pochyb, že jde o aktivní látku, která si zaslouží víc pozornosti. „Využití niacinamidu v kosmetice je univerzální a můžete jej zařadit do péče bez problému ráno i večer,“ doporučuje Vendula Ficelová. Nabídka produktů je velmi široká, ale v každém případě si můžete být jisté, že vám pokožku obličeje zkrášlí - zvlášť jestli se potýkáte s nejednotným tónem pleti a nedokonalostmi.

Jaké množství niacinamidu je vhodné? Více vždy neznamená lépe. „Typicky jej můžete najít v koncentracích mezi 0,5 až 5 % v produktech, jako jsou krémy, séra nebo masky. Pokud najdete koncentrovanější produkt, není to špatně, ale s největší pravděpodobností lepšího účinku nedosáhnete, možná si i podráždíte pleť,“ varuje Vendula Ficelová. Držte se proto klidně nižších koncentrací, obzvlášť při použití pro citlivou pokožku.

Niacinamid je také součástí některých čisticích gelů na obličej. „Pokud jej najdete v rinse-off kosmetice, tedy takové, která se smývá, nebude mít pravděpodobně tolik účinků, protože potřebuje čas, aby se vstřebal. Nicméně niacinamid má také antioxidační vlastnosti, a proto může pomoci stabilizovat formulaci výrobku. Takže i v malých koncentracích a i v čisticí péči má svůj význam,“ dodává na závěr Vendula Ficelová.

Kosmetika s niacinamidem

Načítám