Hlavní obsah

Moderní omlazení? Lifting čela řeší vrásky i povadlá víčka

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Mnoho žen trápí vodorovné vrásky na čele, které se časem prohlubují. V kombinaci s tím prozradí věk i padající oční víčka. Jak tuto oblast celkově omladit?

Článek

Lifting obočí, browlift nebo endoskopie čela. Možná vás názvy trochu děsí, ale nemusí. U všech možností se jedná o částečnou verzi liftingu obličeje.

„Estetické operace obličeje můžeme rozdělit na tři hlavní oblasti. První je horní část obličeje, kde se využívá browlifting. Dále je tu střední část, kde se provádí facelift zaměřený zejména na vypnutí oblasti tváří. A nakonec operace dolní části obličeje a krku, neck lift, který tvaruje kontury dolní čelisti a pozvedává krk. Tyto operace lze také vzájemně kombinovat pro dosažení co nejpřirozenějšího výsledku,“ popisuje na úvod Petr Polák, plastický chirurg z kliniky Esthé, který se specializuje především na operace prsou a obličeje.

Browlift: Vyžehlené obočí

Zákrok probíhá v celkové nebo lokální anestezii (záleží na dané klinice). Řeší se při něm přebytečná kůže a případně i nadbytečný tuk. Lékař provede malé řezy do vlasové linie (asi 1 cm), které pak přirozeně zakryjí vlasy. Díky endoskopii jsou jizvy velmi malé, u klasické operace čela bylo potřeba provést výraznější řez ve vlasové linii. Cena se pohybuje v řádu desítek tisíc (30-50 tis.). Záleží, zda vám bude doporučeno provést pouze endoskopii čela nebo ji zkombinovat s dalšími procedurami.

Omlazení i pro oči

Browlift řeší i nadbytek kůže v oblasti horních víček. Pokud by „vytažený“ efekt nestačil, provádí se pak ještě operace horních víček, tedy blepharoplastika. „Tato kombinace výrazně rozjasní pohled a omladí celou horní část obličeje,“ vysvětluje Petr Polák.

  • Po zákroku se mohou objevit otoky a modřiny. Kýžený stav očekávejte do pár měsíců - hojení je vždy individuální. Výsledkem je pak hladší čelo bez výrazných vrásek a rozjasněný pohled. Je možné, že budete muset na klinice po zákroku strávit den až dva a pár týdnů se vyhnout barvení vlasů - kvůli čerstvým jizvám.
Foto: fast-stock, Shutterstock.com

Lifting čela umí vyhladit tuto oblast a celkově pozvednout oční okolí. Na méně výrazné vrásky pak přichází v úvahu botoxFoto: fast-stock, Shutterstock.com

Kdy je zákrok vhodný?

„Většina klientů podstupuje zákrok po 30. až 40. roce života. Není to však pravidlo, každý stárne svým vlastním tempem a lifting obočí může být vhodný i pro ty, kteří si přejí jen jemně osvěžit vzhled a cítit se opět mladistvě,“ říká lékař.

Z omlazení se můžete těšit až deset let, výsledky jsou dlouhodobé. Záleží na vaší životosprávě, stavu pokožky i rychlosti vašeho přirozeného stárnutí. „U některých pacientů mohou být výsledky déletrvající, zatímco u jiných může být časem potřeba drobná korekce,“ dodává Petr Polák.

Komplikací po zákroku mohou být infekce (ojedinělé) nebo dlouhodobější snížení citlivosti a mimiky v operované oblasti čela. To se pak řeší cílenými rehabilitacemi.

Jaké jsou jiné možnosti? Botox i laser

Co když se operace obáváte a nejste si endoskopickým liftingem jisté? Jednou z variant, jak oblast čela omladit, jsou injekce s botoxem. Pokud máte ale vrásky hlubší a je to spojeno i s poklesem kůže ve vrchní partii obličeje, přichází v úvahu spíš první zmíněná metoda - lifting čela. Vždy ale záleží na tom, co vám doporučí na míru lékař. Výchozím bodem je proto vždy konzultace s odborníkem.

Čelo můžete také omlazovat neinvazivními metodami. Třeba beauty tejpy nebo face jógou.

Načítám