Hlavní obsah

Krém s SPF používejte na léto i do kanceláře. Je to ten nejlepší štít proti stárnutí!

Foto: Olga Evans, Shutterstock.com

Foto: Olga Evans, Shutterstock.com

Slyšely jste to už tolikrát! V létě je ideální používat padesátku i do kanceláře. Pravdou je, že aplikace krémů s vysokým ochraným faktorem je ten nejlepší anti-age tip, kterého se můžete držet celoročně. Jaké přípravky vám na obličeji budou příjemné i pod make-up?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Používáte omlazující a liftingová séra, o svoji pokožku se poctivě staráte, ale nepoužíváte pravidelně ochranu proti UV záření? Tak to, s nadsázkou řečeno, investované peníze do kosmetiky vyhazujete oknem. Sluneční záření je hlavním faktorem předčasného stárnutí pokožky, ba co víc, i vzniku rakoviny kůže.

„Beauty svět nám nabízí složky jako retinoidy, vitamin C, peptidy, AHA kyseliny, z rostlinné říše třeba bakuchiol. Musíme začít ale tím nejdůležitějším. Složkami, bez nichž budou všechny tyto zmíněné naprosto zbytečné - a těmi jsou UV filtry,“ potvrzuje Vendula Ficelová, biochemička a kosmetická vývojářka.

Nejlepší anti-age investice

Jak je to možné? Vysvětlíme: Sluneční záření představuje pro pokožku zdroj poškození v podobě takzvaného fotostárnutí. „Na pokožce vznikají volné radikály, které se snaží být úplné tak, že si berou trochu z okolních buněk, a tím je poničí,“ vysvětluje Vendula Ficelová. Stává se z nich pak také volný radikál, a tak vzniká řetězová reakce. „Ve zkratce, pokud se nechráníme před sluncem, snižujeme efekt jakékoliv péče, kterou používáme,“ dodává odbornice.

Opalovací krémy na obličej mají v dnešní době velmi příjemné textury, které se dobře rozmazávají i vstřebávají. Můžete si vybrat krémy pro hydrataci nebo naopak pro zkrocení tvorby kožního mazu. Také můžete volit mezi chemickými a minerálními filtry.

Používejte je vždy jako poslední krok rutiny - tedy klidně přes vaše oblíbené sérum a denní krém. V létě vám však může vyhovovat vyměnit denní krém za ten opalovací. Jejich hydratační schopnosti bývají totiž také dobré.

  • Doporučený postup je tedy vyčistit pleť, nanést sérum (libovolné) a pak krém s SPF.

SPF jako prevence

Krém s SPF používejte ideálně denně, nehledě na to, zda je zrovna sluníčko za mraky. „Pokud chceme mít stále mladistvou a zdravou pleť a pevné kontury v obličeji, doporučuji používat ochranný faktor každý den. Řešíme tím příčinu, a ne důsledek, proto to mnoho z nás nemotivuje,“ vysvětluje Terezie Hůlková, odbornice na péči o pleť a tělo a majitelka wellness studií Wellbe. „Při používání SPF na obličej nevidíme žádný efekt hned, ale až za několik let. Chcete to riskovat? Já tedy ne,“ dodává s úsměvem odbornice.

Opalovací krémy na obličej

Následující výrobky můžete používat jak ve všední dny do města, tady u nás, tak i u moře. Vždy si ale zjistěte, zda jsou voděodolné, a novou vrstvu pravidelně obnovujte. Existují i opalovací mlhy, které můžete nanášet přes make-up.

Načítám