Hlavní obsah

Nejlepší oční krém? Musíte ho správně nanášet! Jen tak bude opravdu fungovat. Jinak jsou to vyhozené peníze

Foto: KK_face, Shutterstock.com

Foto: KK_face, Shutterstock.com

Oční okolí je první partie, na které se projeví stárnutí pleti. Není divu – pokožka je zde až desetkrát tenčí než jinde na obličeji. Přečtěte si tipy a triky, jak účinně řešit kruhy pod očima, co zatočí s otoky a co působí proti vráskám. A také kdy a jak správně nanášet oční krémy, aby opravdu fungovaly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

To, jak vypadá oční okolí, má na starosti genetika. Jeho vzhled se však dá velmi negativně ovlivnit třeba špatnou životosprávou, nedostatkem spánku nebo stravou s vysokým obsahem sodíku, který způsobuje zadržování vody v těle (jeho největší příjem je ve formě kuchyňské soli). Krémy na oční okolí vás samy o sobě sice nespasí, když je ale spojíte s jemnou masáží, zdravějším jídelníčkem a kvalitním spánkem, pak výsledky rozhodně poznáte.

Jak pečovat o oční okolí

Kromě správné životosprávy je zásadní výběr krému. Ale je vůbec nutné pořizovat si speciální produkt? Nestačí na oční okolí používat klasický pleťový krém, který vám vyhovuje? „Upřímně si myslím, že to není vůbec špatně. Problém by mohl nastat jen tehdy, pokud máte hodně citlivé oči. Do klasických krémů se totiž dávají i složky, které by mohly oční okolí dráždit,“ varuje Barbora Blahůšková, odbornice na pleť a školitelka obchodu BiOrganica.

Když se rozhodnete po přípravek určený přímo pro citlivé oční okolí, pak by vás především neměl dráždit. Jestliže vás štípe, není pro vás vhodný. Nečekejte, že to přejde, a hledejte dál. „Pokud máte citlivou pleť či oči, dbejte na to, aby produkt neobsahoval parfém ani konzervační látky, které mohou podráždit. Dobrý oční krém obsahuje složky, jako jsou kofein, aloe či kyselina hyaluronová,“ radí Katarína Demetriou z kosmeticko-farmaceutické společnosti Pharma MKL.

Jak správně nanášet oční krém

1. Odlíčení

Ještě než sáhnete po očním krému, zastavte se. Udělaly jste předtím klíčový krok, který pomůže vašemu přípravku co nejlépe fungovat? „Ženy dost často podceňují odličování. Je důležité odstranit všechny nečistoty, protože pak se o to víc tvoří vrásky. I kdybyste měly superúčinný oční krém a nanášely ho na neodlíčenou pleť, nebude to mít efekt!“ varuje Barbora Blahůšková.

2. Masáž

Protože s přibývajícím věkem ochabují svaly v obličeji, je žádoucí krém zapracovat do očního okolí s jemnou masáží. „Je jedno, zda máte olejíček, nebo balzám, ale vždy kruhový oční sval promasírujte. Vede kolem celého oka. Nebojte se promačkat obočí ani oblast okolo nosu, promasírujte i vějířky,“ doporučuje odbornice. Můžete si pomoct i rollery nebo kamenem gua-sha.

3. Pravidelnost

Jak často oční krém používat? „Řešíte-li problém otoků, doporučila bych přísun aktivních látek dvakrát denně. Někomu ale vyhovuje mazat oční okolí pouze večer, protože by mu olejíčky nebo balzámy přes den rozpíjely řasenku,“ říká Barbora Blahůšková. Četnost použití je tedy jen na vás a vaší preferenci, nicméně zásadní je pravidelnost. Dejte účinným látkám možnost působit.

Jak vybrat nejlepší oční krém

Vzhledem k tomu, že nabídka je opravdu veliká, možná tak úplně nevíte, čím se při výběru očního krému řídit. Zásadní je si předem ujasnit, jaký problém vás nejvíc trápí, a pak se podívat na složení produktů. Vadí vám otoky, kruhy nebo vrásky?

  • Na otoky: „Skvěle na ně fungují krémy s obsahem kofeinu, který dokáže odvádět otoky pryč,“ doporučuje Barbora Blahůšková.
  • Na tmavé kruhy: Jsou způsobené tenkou kůží, přes niž prosvítají žilky. Zde odbornice doporučuje lískooříškový olej. Zafunguje také bakuchiol (přírodní alternativa retinolu) a niacinamid.
  • Na vrásky: Vsaďte na obsah opunciového oleje, který funguje jako přírodní botox, koenzym Q10 nebo peptidy, ty v pokožce stimulují tvorbu kolagenu a elastinu.

Chcete zasáhnout na více frontách? Pak nemusíte mít při výběru vhodného produktu obavy. Množství očních krémů propojuje všechny tři účinky, tedy bojuje nejen proti vráskám, ale také proti kruhům i otokům a snaží se o celkové projasnění očního okolí.

Krémy na oční okolí už od stovky

Načítám