Hlavní obsah

Jak bojovat s hormonálním akné? Zkuste pupalkový olej, vhodný krém s SPF a správně čistěte pleť

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Akné vyvolané hormonální nerovnováhou je častým problémem, který se týká žen všech věkových skupin. Jak ho řešit správně? Vyzpovídaly jsme několik odborníků. Shodují se v tom, že čištění pleti dvakrát denně je klíčové a bez něj se nikam nepohnete. Co dalšího vám může pomoci?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zase pupínek. Jak je tohle možné, říkáte si, když vám není -náct? Akné není zdaleka problémem jen teeanegerů. Správný název zní acne vulgaris a může být dědičné nebo jedním ze spouštěcích faktorů může být hormonální nerovnováha. „Akné u dospělých je zrcadlovým obrazem akné u teenagerů, jehož hnací silou je nadbytek kožního mazu a bakterií. Hormonální změny, jako například během těhotenství nebo menstruace, zhoršují produkci kožního mazu. Obzvláště náchylné jsou kuřačky,“ uvádí do tématu Ladislav Zsembera, training & education manager ve společnosti Naos, která zaštiťuje značky jako Bioderma nebo Institut Esthederm.

Jak rozlišit běžné akné od toho hormonálního? „Postihuje převážně dospělé ženy a na rozdíl od akné v pubertě přetrvává roky. Cyklicky se zhoršuje v důsledku menstruačního cyklu a projevuje se jako cysty, papuly a pustuly zejména na spáncích, bradě a krku,“ vysvětlujte Ladislav Zsembera. Pokud se projevy akné neléčí, může pleť zjizvit a zanechat stopy, které pak pigmentují.

Hormonální akné: Čištění pleti je základ

I když kosmetika nevyřeší to, co se děje pod povrchem, je nedílnou součástí léčby akné a stav pokožky může velmi proměnit, pokud ji máte nastavenou správně. „Hormonální akné je tvořeno testosteronem, který v podstatě nutí mazové žlázy pracovat ještě víc. Proto je důležité pleť čistit dvakrát denně a nestačí se po ránu umýt jen vodou,“ říká Barbora Blahůšková, odbornice na pleť a školitelka obchodu BiOrganica, který se zaměřuje na přírodní kosmetiku.

„Skvěle fungují čisticí produkty, které obsahují AHA kyseliny. Po vyčištění na pokožku naneste booster či sérum s protizánětlivými složkami a teprve pak krém obsahující rovněž protizánětlivé složky, které snižující mazotok,“ radí Martina Košťálová, odbornice na pleť z české kosmetické značky Essenté. „Na osušení obličeje vždy používejte separátní ručník, omezte sladkosti a dopřejte si pravidelné profesionální čištění pleti s AHA peelingem v kosmetickém salonu,“ dodává odbornice svoje tipy.

To, že očista pleti je klíčová, potvrzuje i dermatoložka Andrea Kodetová působící v ambulanci DermaCare Kodet. Pokud je akné ve vážném stavu, může účinnější léčbu nastavit právě dermatolog: „Lékař vám může nasadit léčbu na předpis v podobě antibiotických roztoků nebo krémů s retinoidy. Klíčová je ale i domácí péče.“ Za jak dlouho můžete očekávat zlepšení? Trpělivost je namístě. „Většinou to trvá rok, rok a půl. Důležité je nastavenou péči dodržovat a na pupínky si nesahat, abyste si nezvětšovali infekci i následné jizvy.“

SPF nesmí chybět

Vsaďte tedy na odličovače pleti a séra s AHA kyselinami a retinolem, jež dokážou bojovat proti odumřelým kožním buňkám a pleť vyhlazovat. Často bývá součástí kosmetiky na akné alkohol, kterému se raději vyhněte - má tendenci pleť vysušit a v kombinaci s předepsanými léky by to mohlo být už moc. „Není dobré také volit základ kosmetiky s vazelínou, která póry ucpe. Rovněž se vyhněte nesprávným fotoprotektivním krémům, které by pleť mohly zanášet,“ varuje dermatoložka a doporučuje volit krémy s minerálními filtry a ochranou minimálně SPF 30, ideálně 50. „Pokud budete pleť s akné léčit a přes léto si nebudete obličej chránit před sluncem, bude na podzim o to víc problémů k řešení,“ varuje dermatoložka. Jde o to, že po akné může vzniknout pigmentace velmi hluboko a té se jen těžko zbavuje.

„Řešením akné dříve bývalo nasazení hormonální antikoncepce, od čehož se upouští a já sama to nedoporučuji. Snažíme se na to jít s pacientkami přírodní cestou,“ vysvětluje dermatoložka Andrea Kodetová.

Pokud je vám tento přístup sympatický, můžete vyzkoušet kromě výše zmíněného i pupalkový olej. „Dokáže pozitivně působit na ženský hormonální systém a můžete se s ním mazat nebo ho užívat vnitřně,“ radí Barbora Blahůšková.

Zkuste akupresurní body

Za vyzkoušení stojí, překvapivě, i masáž chodidel. „Při salonním ošetření je první krok čištění pleti, poté nechám působit pleťovou masku a mezitím se zaměřuji na práci s ploskami nohou. Kolem paty je nejvíc akupresurních bodů, kterými se dá také srovnávat hormonální systém,“ vysvětluje Barbora Blahůšková. Jednou za měsíc na kosmetice to ale nestačí, zkoušejte to i doma. „Jednoduchý tip, jak zjistíte, že držíte správný akupresurní bod, je, že vám začne tepat pod prstem,“ dodává odbornice. Jeden konkrétní bod pro detoxikaci pleti najdete také pod nadočnicovým obloukem v polovině oka.

  • Pokud trpíte větším výsevem pupínků a nevíte si rady, nebojte se zajít k dermatologovi nebo do kvalitních kosmetických studií, kde vám pomůžou nastavit skincare rutinu na míru.

Načítám