Hlavní obsah

Elixír mládí jménem kolagen. Pokud je vám nad 25 let, potřebujete ho

Foto: Dmytro Buianskyi, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Buianskyi, Shutterstock.com

Seznamte se s nepostradatelnou bílkovinou, která je základní složkou pojivových tkání. Důvod, proč existuje na trhu tolik produktů a doplňků stravy s tímto proteinem, je jednoduchý - po dvacátém pátém roku začne pozvolna tvorba kolagenu upadat, jenže tělo ho potřebuje i nadále. Jak ho chytře doplňovat?

Článek

Je vám nad 25 let a ještě si nehlídáte dostatek kolagenu? Děláte chybu. „Touto bílkovinou podpoříte zdraví kloubů a šlach a můžete celkově urychlit regeneraci svalů,“ říká na úvod Kamila Gräf, osobní trenérka Form Factory. „Těm, co intenzivně sportují, ho určitě doporučuji doplňovat,“ dodává trenérka. Zpozorněte i v případě, je-li vaším cílem pyšnit se kvalitními vlasy, nehty a mladistvou, pevnou pokožkou. „Kolagen je vhodné zařadit, když chcete podpořit zdraví jak kloubů, tak i kůže, vlasů a nehtů. Může prospět i těm, kdo chtějí zlepšit hydrataci a elasticitu pokožky,“ dodává Jana Čevelová z e-shopu Pravé Bio, který se zabývá doplňky stravy a kosmetikou.

Zorientujte se v tématu kolagenů a vyberte si přesně takový doplněk stravy, jenž bude sedět na míru vašim potřebám.

Kolagen na krásu i klouby

Kolagen můžete doplňovat nejrůznější formou i z různých zdrojů: „Najdete je ve formě prášků, tekutin i tabletek. Zdroj jejich složení může být vepřový, hovězí nebo rybí,“ vysvětluje lékařka farmacie PharmDr. Lucia Zendulková Zahradníková spolupracující se značkou Vital Proteins.

Vybírat můžete i podle jejich zaměření, mezi tzv. beauty kolageny, které cílí především na pokožku, vlasy a nehty, nebo kolageny vhodnými pro podporu zdraví kloubů. Také není výjimkou, že kolagenové směsi obsahují i další podpůrné látky, které přispívají kráse pokožky (kys. hyaluronová, vitamin E, koenzym q10, zinek) nebo zdraví kloubů.

U kolagenových doplňků stravy se můžete setkat se třemi druhy: „Na klouby je nejvhodnější kolagen typu II, který podporuje zdraví chrupavek. Pro pleť se doporučuje kolagen typu I a III, jenž pomáhá zlepšit elasticitu a hydrataci pokožky,“ vysvětluje Kristýna Kubíková, nutriční terapeutka spolupracující s českou značkou Blendea. Ve všech případech ale bude z kolagenu těžit celé tělo a většinou výrobky cílí na všechny oblasti. Tělo jednoduše dodá kolagen tam, kam potřebuje.

Jak kolagen užívat?

Kolagen lze užívat dlouhodobě. Oblíbené jsou zejména kolageny v prášku, denní určenou dávku (např. jedna lžička / odměrka nebo balíček) rozmícháte v tekutině a vypijete. Želatinové tablety se také užívají snadno - prostě je rozkoušete a spolknete jako gumové medvídky. Záleží, co vám více vyhovuje.

Foto: Erhan Inga, Shutterstock.com

Nejlepší vstřebatelnost kolagenu je ve formě prášku, který si rozmícháte do nápoje. Záleží však na vaší preferenciFoto: Erhan Inga, Shutterstock.com

Mořský versus hovězí kolagen

Jak se liší kolagenové doplňky z pohledu jejich zdroje? „Mořský kolagen pocházející z ryb je bohatý na kolagen typu I, takže je ideální pro zdraví pokožky, vlasů a kostí a díky menším peptidům se rychleji vstřebává. Hovězí kolagen, pocházející z krav krmených trávou (grass fed), obsahuje kolagen typu I i III, podporuje nejen pokožku, ale také klouby, střeva a regeneraci svalů. Mořský kolagen je udržitelnější a často dražší, zatímco hovězí je cenově dostupnější a všestrannější,“ vysvětluje rozdíly Jana Čevelová.

  • Co dělat, když jste vegetarián/vegan? Zaměřte se na látky, které v těle přirozeně podporují tvorbu kolagenu: „Tyto produkty by měly obsahovat esenciální aminokyseliny, jež jsou základními stavebními jednotkami pojivových tkání, a také vitaminy, jako je céčko, protože podporuje přirozenou tvorbu kolagenu, a biotin (vitamin B7), ten se stará o zdraví kůže, vlasů a nehtů. V neposlední řadě je efektivní i kyselina hyaluronová,“ doplňuje Kristýna Kubíková.

Jak doplnit kolagen jídlem?

Nejen doplňky stravy, samozřejmě můžete tvorbu kolagenu podpořit i stravou. Zdrojem kolagenu je vepřové, kuřecí a hovězí maso (i chrupavky a kůže), vaječné bílky, tučné ryby i mořské plody. Podporovat kolagen v těle můžete i pomocí poctivých masových vývarů z kostí. Nezapomínejte přitom na přírodní zdroje vitaminu C (citrusy, bobule), ten podporuje vstřebávání kolagenu a je zásadní pro jeho tvorbu a stav chrupavek.

Hlídejte si denní dávku i kvalitu

  • „Nejvhodnější je volit hydrolyzovaný kolagen, protože má nejvyšší vstřebatelnost. Při výběru je klíčové zaměřit se na denní dávku kolagenu, která by měla být ideálně 10–20 g, aby byl zajištěn optimální přínos pro zdraví kloubů, pokožky a vazů,“ doporučuje doktorka farmacie Lucia Zendulková Zahradníková.
  • V neposlední řadě se také vždy přesvědčte, co kupujete. „Dbejte na kvalitu zdroje a formu kolagenu, který odpovídá vašim potřebám. Důležité je také ověřit složení, vhodné je, když obsahuje i vitamin C, který podporuje vstřebávání, a měl by mít certifikaci kvality,“ říká na závěr Kristýna Kubíková. Tyto doplňky stravy najdete jak v nabídce lékáren, tak i nejrůznějších e-shopů.

Načítám