Hlavní obsah

Dokonalé obočí hned po probuzení? Odpovědí je permanentní make-up. Na výběr máte z několika technik

Foto: Viktoriya Pavliuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriya Pavliuk, Shutterstock.com

Permanentní make-up (PMU) obočí je skvělý způsob, jak si ulehčit ranní líčící rutinu. Vstanete a obočí už máte namalované, ba co víc, drží si dokonalý tvar. Jaké techniky přichází v úvahu a co je důležité před procedurou dodržet?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Permanentní make-up může být skvělým řešením pro ženy, které si příliš vytrhávaly v minulosti obočí nebo ho mají od přírody málo viditelné. Správný tvar lichotí vašemu obličeji, špatný má výsledek opačný, a to nechcete. Proto pokud se rozhodujete podstoupit permanentní make-up obočí, hledejte odborníka pečlivě. Jak může vypadat PMU technikou pudrové obočí (powder brows) nebo vláskování (microblading?)

Krásné obočí i bez make-upu

Trendem jsou dvě techniky PMU, kterými můžete docílit výrazného obočí. Powder brows je modernější variantou, kdy se obočí vyplní barvou pomocí malých jehliček, ale bez výrazných okrajů, takže vypadá přirozeně. Výsledek je podobný tomu, když byste obočí namalovaly pudrovými stíny.

Druhou technikou je vláskování (microblading), kdy se kreslí pomocí pigmentu tenoučké čárky, které napodobují růst chloupků. Obě techniky můžou řešit asymetrii obočí nebo chybějící chloupky. Jak si mezi nimi vybrat?

Foto: VitaKalinina, Shutterstock.com

Microblading v procesu - po usazení pigmentu je výsledek méně výrazný. Barva obočí by ale vždy měla korespondovat s vlasy a být spíš o jeden odstín světlejšíFoto: VitaKalinina, Shutterstock.com

Microblading versus pudrové obočí

„Klientka by měla svoje představy vždy nejdřív konzultovat, v některých případech totiž nejsou slučitelné s tím, co se dá skutečně realizovat. Je to velmi individuální a záleží na typu kůže a obočí,“ říká k tématu Duc Doan, který se zabývá permanentním make-upem obočí i rtů (PMU artist).

„U středoevropského typu příliš nedoporučuji techniku microblading. Je prováděna čepelkou, přičemž je do kůže malými řezy aplikován pigment. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že nevydrží moc dlouho. Po čase se začne rozpíjet, je nevzhledný a mění barvu. U některých lidí se tkáň zjizví a jizev je velmi obtížné se zbavovat. Preferuji pudrovou techniku, protože ta tohle nedělá, pokud je správně provedená,“ dodává vizážista.

Je to ale věc názoru a osobní zkušenosti, čtenářka Simona naopak preferuje metodu microbladingu.

  • Zkušenost čtenářky Simony: „Nejdřív mi kosmetička předmalovala tvar obočí, abych věděla, jak bude ve finále vypadat a jestli s tím takto souhlasím. Jako následnou péči mi doporučila mazat si obočí vazelínou, aby nebyla pokožka suchá a nedrolila se barva. Celkově to s konzultací trvalo asi dvě hodinky a procedura trochu bolela. Někdy se používají mastičky, které místo znecitliví, ale v mém případě ji paní odbornice nepoužila - pigment prý pak lépe drží. Obočí vybledlo do měsíce a půl asi o 50 % než když jsem odcházela, což ale jen dobře, teď vypadá přirozeně.“

Pokud někdo touží po opravdových chloupcích, je zde ještě technika hairstrokes, která je prováděna strojkem. Jde o kombinaci vláskování a pudrové techniky. Konečné slovo ale nechte na odborníkovi, který by vám měl doporučit tu správnou aplikaci na míru.

PMU obočí: co byste měly vědět

Ihned po proceduře (ať už jakéhokoli typu) může vypadat obočí tmavší, než bude konečný výsledek. Jak se kůže hojí, pigment se usazuje. „Během týdne se udělá stroupek, který se vyloupe. Potom je obočí světlejší a zhruba do 3-4 týdnů vystoupí pigment, který je uložený ve spodních vrstvách kůže. Až tehdy se dá výsledek hodnotit,“ říká Duc Doan. Asi po měsíci je tedy vhodné se dostavit na korekci, kdy se doladí obočí do dokonalosti. Výsledek vám vydrží pěkný přibližně dva roky (je to individuální) a cena se pohybuje okolo 5 tisíc za první návštěvu, korekce jsou pak výrazně levnější.

„Někomu pigment drží intenzivně, u někoho se může vyplavovat mnohem rychleji a je potřeba provést častější korekci. Záleží na mnoha faktorech a bohužel to nelze předem odhadnout,“ dodává Duc Doan. PMU obočí vnímejte tudíž jako investici na pár let. Jde o to, aby vypadalo obočí co nejvíc přirozeně, ne jako vytetované.

Co před a po PMU proceduře (ne)dělat:

  • Před aplikací PMU se alespoň 7 dní dopředu neopalujte.
  • 24 hodin před procedurou nepijte alkohol, kofein ani energetické nápoje.
  • Nechte si obočí zarůst, aby byl větší prostor pro určení správného tvaru. Alespoň na čtrnáct dní před procedurou odložte pinzetu.
  • Po proceduře chraňte pigment pomocí krému s SPF.

Načítám