Hlavní obsah

Trápí vás suchá a scvrklá ústa? Zachrání vás olej na rty! Hydratuje, vyživí a dodá plnost i zdravý lesk

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Foto: svetikd, Gettyimages.com

Seznamte se s vylepšenými balzámy na rty, které dokážou pusu perfektně vyplnit, hydratovat a regenerovat. Zanechávají lesklý efekt a celkově plnější ústa. Přečtěte si, kde seženete nejlepší oleje na rty a jak tento hit léta funguje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Boom olejů na rty (lip oil) započal loni a do své nabídky je zařazuje stále víc beauty značek. Není divu, jsou totiž přesně na pomezí pečující a dekorativní kosmetiky. Co takový olejíček umí a proč vám nesmí chybět v kabelce? Mít hebké, hydratované a opticky větší rty nebylo nikdy snazší!

Olej na rty versus lesk na rty

První otázka, která vás asi napadne: Jaký je rozdíl mezi leskem a olejem na rty? Na první pohled jsou si totiž oba produkty velmi podobné. Lesky poskytují výraznější lesklý finiš a často i trvalejší zabarvení. Oproti tomu oleje jsou zaměřené na péči a hydrataci rtů a jejich textura je o něco jemnější.

Lip oil proniká hlouběji do pokožky rtů, protože jeho molekuly jsou menší. Rtěnky a balzámy obsahují často různá másla nebo vosky, které nemohou prostoupit hlouběji a zůstávají na povrchu rtů coby jejich bariérová ochrana. Oleje na rty jsou pak vyrobené tak, aby pronikaly právě do hloubky,“ vysvětluje Georgina Henry, mezinárodní školitelka kosmetiky Perricone MD. I proto lesklý finiš olejíčku ubývá rychleji než u klasických lesků, které na povrchu rtů „sedí“.

Rozdíl je také v sytosti odstínu. Některé oleje jsou tónované, další se zabarví podle pH vašich rtů. Nicméně nepočítejte s vysokou pigmentací. Pro tu byste musely do jiného oddělení – ke rtěnkám. „Nebojte se zkoušet i na první pohled výrazné, tmavé odstíny – na rtech pak vypadají velmi přirozeně,“ ujišťuje Georgina Henry. Chápejte tedy olejíčky spíš jako balzámy na rty, které ústa vyhladí a dodají lehkou barvu. A jestli chcete mít lesklý efekt výrazný a dlouhodobý, zvolte spíš lesk na rty nebo dlouhotrvající rtěnku s lesklým finišem.

Foto: Archiv firem Catrice a Perricone MD

Oleje na rty dokážou ústa krásně zvýraznit, a navíc o ně pečovat. Je to ideální produkt na každodenní líčeníFoto: Archiv firem Catrice a Perricone MD

Co oleje na rty obsahují a jak je používat

„Oleje na rty se hodí pro všechny, protože jsou zaměřené na péči s nádechem barvy,“ dodává Georgina Henry. Jsou nabité výživnými složkami. O plnější rty se starají přírodní oleje (např. arganový, jojobový, makadamiový, šípkový) nebo kyselina hyaluronová. Také mohou obsahovat koenzym Q10 a kolagen, obě tyto látky stojí za šťavnatou, vyplněnou a pružnou pokožkou.

Jak oleje na rty používat? Pokud trpíte na suché rty, můžete nanést velmi tenkou vrstvu předtím, než se nalíčíte rtěnkou. Nebo olej přidejte jako závěrečnou vrstvu pro lesklý efekt. Nyní v létě však budou dělat největší parádu jen samy o sobě. S krémovou tvářenkou je to to jediné, co potřebujete do města nebo i na pláž.

Chcete hydratované rty? Hitem léta je lip oil

Sháníte do své kosmetické výbavy další produkty? Nesmí chybět fixační pudr. Tyhle značky jsme v redakci otestovaly!

Načítám