Hlavní obsah

Omlazující tipy modelky Pavlíny Němcové? Hlavně žádné nánosy líčidel! Po padesátce mi pleť děkuje

Foto: Archiv Pavlíny Němcové

Foto: Archiv Pavlíny Němcové

Pavlína Němcová je srdcem i duší minimalistka. Jak v módě, tak ve světě krásy. Pečuje o sebe, ale nepřehání to. Její srdeční záležitostí jsou manuální liftingové masáže obličeje a také balzámy na rty. A jak se udržuje v perfektní formě?

Článek

Pavlína Němcová (52) patří mezi nejznámější české topmodelky. Jejím snem tohle povolání ale nebylo. „V devadesátých letech jsem modeling dělat musela. Rozváděla jsem se a potřebovala jsem finance, byla to pro mě jediná možnost živobytí. Dnes je to radost a velmi si to užívám,“ říká Pavlína. A jak na svět modelingu pohlíží dnes? „Neuvěřitelně se proměnil. Dřív byla v kampani jedna hlavní tvář, nyní existuje spousta influencerů, kteří mají úplně jiný dosah. Opravdu mě ale těší, že i v dnešní době je naše generace modelek žádaná.“

Modelingové zakázky kombinuje s navrhováním šperků pod značkou Goia a také vede beauty salon. Těsně před vypuknutím covidové pandemie založila The Face Concept, první studio v Česku, které začalo nabízet manuální liftingové masáže obličeje. Jak pečuje o svoji tvář i tělo?

Beauty tipy Pavlíny Němcové

Jak si udržujete stále mladistvou pleť? Pomáhá vám, že jste se o sebe naučila starat díky modelingu?

Určitě. Velkou roli hraje genetika, tu nezměníme, ale můžeme jí pomoci. Já jsem nikdy nekouřila a nepila alkohol, takže si myslím, že teď v pokročilém věku sklízím ovoce a pleť mi za to děkuje. Důležitá je celková životospráva a to, jak se stravujeme. To se na pleti vždycky odrazí.

Jaká je vaše ranní a večerní pečující rutina?

Začala bych tím nejdůležitějším a tou je pro mě večerní péče. Skládá se z důkladného odlíčení a čištění. Jen díky tomu lze mít co nejdéle hezkou pleť a já to tak praktikuji už od mládí. V práci bylo mým úkolem ukázat se na place nenalíčená, přirozená. Podle toho si vás pak klient vybírá. Šlo tedy o to mít hlavně zdravou, zářivou pleť, což bez odličování nejde.

Co používáte na odlíčení?

Čistím pleť nadvakrát. Nejdřív vatovým tamponkem, na který nanesu odličovací mléko a důkladně odstraním make-up. Potom používám čisticí krém, který napěním na pleti s vodou a opláchnu.

Jak vypadá péče o pokožku obličeje ráno?

Vynechám odličování mlékem, ale použiju jen pěnivý krém, opláchnu ho a nanesu sérum a krém. Nikdy nezapomenu aplikovat ještě krém s SPF. S věkem přibývají pigmentové skvrny a sluníčko působí na pleti hroznou neplechu. Kdybych to věděla v mládí… Já to tedy věděla, ale nebrala jsem na to zřetel a SPFko nepoužívala. Teď ho používám opravdu 365 dní v roce.

Jaký máte typ pleti?

Mám spíš suchou pleť a v létě smíšenou. Celkově tedy pleť moc nezatěžuji. Nepřeháním to ani s péčí, ani s líčením. Všeho s mírou, to je moje životní cesta! Co se kosmetiky týče, jsem většinou delší dobu věrná jedné značce a určitým krémům. Pak je třeba vyměním za jinou kosmetiku s odlišnými aktivními látkami a poté se zase vrátím k tomu, co jsem používala. Dřív jsem víc skákala mezi různými produkty, ale z toho jsem se vyléčila, takže když mi něco vyhovuje, tak to vypotřebuji. Také měním produkty podle ročního období. Na jaře používám lehčí krémy, na podzim zase takové, které pokožku víc promastí.

Co je podle vás nejhorším beauty přešlapem?

Rozhodně neodličování se a také přemíra make-upu. Myslím si, že zralé pleti velké nánosy líčidel nesvědčí.

Předpokládám, že i v líčení budete minimalistka.

Ano, já jsem víceméně ve všem minimalistka, i v oblékání.

Jak se tedy líčíte v běžný všední den?

Když se mi objeví nějaké ty pigmentové skvrny, použiju pečující krém na jejich zesvětlení, pak krém s SPF, řasenku, lesk na rty a nezapomenu pročesat obočí směrem nahoru.

Když se chystáte na společenskou událost, líčíte se sama, nebo se ráda svěříte make-up artistce?

Ráda o sebe nechám pečovat, protože já se líčit opravdu moc neumím, nikdy jsem se to nenaučila. Vrcholem je pro mě řasenka a to je všechno. (smích)

Jaký je váš nejoblíbenější anti-age trik?

Pochopit, že méně výrazné líčení vypadá na zralé pleti lépe. Podívejte se třeba na Pamelu Anderson. Ta nosívala vždy silné nánosy make-upu, řasenky… V mládí jde všechno, ale čím jsem starší, používám toho méně. A pak také chodím na manuální masáže obličeje, které fungují opravdu skvěle. Po hodinové masáži vidíte, že jde obličej zase nahoru.

Jak jste metodu liftingových masáží objevila?

Sama jsem hledala něco, co by mi pomohlo oddálit stárnutí. Zkoumala jsem, co by přicházelo v úvahu kromě invazivních technik, které nejsou mým šálkem kávy. Hledala jsem nějaké přirozenější metody a objevila jsem liftingové masáže. Studovala jsem to a zaučovala se u jednoho ruského odborníka, který tuto metodu vymyslel.

Masáže mají kromě omlazení i blahodárné účinky na psychiku, uvolní napětí ve tváři a dostanou vás do psychické pohody. Sama techniku umím, ale běžně masáže v salonu neprovádím. Maximálně se občas stane, že za někoho zaskočím. A když hloubkové masáže doplníte doma pár tahy, třeba když se odličujete nebo nanášíte krémy, úplně to stačí a efekt se dostaví.

Dopřáváte si kromě liftingových masáží i další kosmetické procedury?

Jednou za rok a půl chodím na chemický peeling kvůli pigmentovým skvrnám a pak k nám do salonu na kosmetiku.

Foto: Archiv Pavlíny Němcové

Pavlína Němcová založila svůj vlastní salon The Face ConceptFoto: Archiv Pavlíny Němcové

Jak se staráte o vlasy?

Snažím se je nezatěžovat, používám šampony bez parabenů a vybírám si ověřené značky. Nevynechávám kondicionér a sem tam si dopřeju masku. Mám vlasy přirozeně rovné a když je chci mít vlnité, neřeším to kulmou, ale udělám si na noc drdol. Vlasy vyčešu nahoru na temeno hlavy, zamotám do šneka a upevním scrunchie gumičkou. Ráno to pak rozpustím a jsou hezky vlnité.

Bez čeho se neobejdete na cestách?

Všude s sebou nosím balzámy na rty!

Jak se udržujete ve formě?

Díky správné životosprávě. Už je to pár let, co jsem upravila jídelníček. Dřív jsem jedla opravdu všechno – hamburgery, sušenky, čokolády… S přibývajícím věkem ale metabolismus hůř spaluje, tak jsem se musela uklidnit a zavést trochu disciplíny. Jím zdravě, ale dopřeju si i trochu sladkého, ovšem střídmě. A k tomu každý den cvičím.

Jak konkrétně cvičíte?

Dvakrát týdně chodím do studia na pilates a kombinuji to 2-3krát týdně s běháním. Na pilates nedám dopustit, cvičím ho už deset let. Neudělá vám velké svaly, ale ty krásně dlouhé a zpevněné. Procvičíte i hluboko uložené svaly okolo páteře a já díky němu opravdu nevím, co je bolest zad.

Máte nějakou svoji wellness rutinu?

Ráno vstanu, umyju se, jdu běhat a pak teprve snídám. Díky běhu mám pak energie na rozdávání a můžu pracovat na plné obrátky. Mám také ráda ten pocit, že se dokážu překonat a ráno zaběhnout pět kilometrů. Také se spoléhám na ty správné doplňky stravy. S přibývajícím věkem jsem na sobě pozorovala víc únavy, a proto jsem se zaměřila ve spolupráci s odborníky na vytvoření takového suplementu, který by splňoval moje nároky. Dlouhověkost je skvělá, ale jde o to tady být v co nejlepší kondici.

Načítám