Hlavní obsah

Akné z čokolády je mýtus. Na vině ale mohou být jiné potraviny, které považujete za zdravé

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Čokoláda je dlouhodobě považována za viníka akné, odborníci přitom tuto domněnku nikdy jednoznačně nepotvrdili. Samotné kakao totiž rozhodně není původcem potíží, naopak obsahuje antioxidanty, které mohou pleti prospívat. Skutečnými původci aknózní pleti budou spíše genetické a hormonální faktory. Ani stravu nelze opomíjet, viníky ovšem hledejte zcela jinde.

Článek

Pokud se dávno neřadíte mezi teenagery, ale vaše pleť stále bojuje s akné, možná je mezi viníky nevhodná skladba jídelníčku. Některé potraviny při nadměrné konzumaci podporují hormonální výkyvy, zánětlivé procesy nebo ovlivňují hladinu inzulinu, což může vést mimo jiné i ke zhoršení pleti.

Vysoce zpracované potraviny

Kupované polotovary, fast food, smažené pokrmy nebo cukrovinky sice rychle zaženou hlad a jsou po ruce, když se vám nechce nad jídlem moc přemýšlet, měly by být ale spíše občasným zpestřením jídelníčku. „Strava postavená na dennodenním příjmu průmyslově zpracovaných sacharidů může podporovat mírný, chronický zánět v celém těle, a tento dlouhodobý vliv bývá spojován s řadou zdravotních problémů, včetně pupínků a akné,“ vysvětluje expertka na výživu společnosti Herbalife Susan Bowermann. Průmyslově zpracované potraviny je lepší nahradit přirozenou stravou, jako zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými potravinami.

Mléčné výrobky

Jak naznačují vědecké názory, mléko a mléčné výrobky obsahují hormony a růstové faktory, které mohou stimulovat mazové žlázy a podporovat vznik pupínků. Zkuste z mléčných výrobků upřednostnit ty fermentované, jako je jogurt nebo kefír, které mohou prospívat střevní mikroflóře. Vyzkoušejte také rostlinná mléka (mandlové, kokosové, ovesné).

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Zakysané výrobky preferujte před klasickým mlékemFoto: Josep Suria, Shutterstock.com

Proteinové tyčinky a prášky

Ačkoli jsou oblíbené mezi sportovci a lidmi, kteří dbají na zdravou výživu, mnoho proteinových prášků obsahuje syrovátkový protein, který zvyšuje hladinu inzulinu a může dle několika studií včetně brazilskéamerické podněcovat akné. Pokud potíže zaznamenáte, zkuste rostlinné proteiny jako hrachový či rýžový, nebo přirozené zdroje bílkovin, jako jsou vejce, ryby či luštěniny.

Ořechy a semena

Ačkoliv jsou ořechy bohaté na zdravé tuky a minerály, vysoký obsah omega-6 mastných kyselin, hlavně v arašídech, může přispívat ke zhoršení pleti. Konzumujte přednostně ořechy a semínka s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, jako jsou vlašské ořechy, lněná nebo chia semínka.

Tropické ovoce a smoothie

Mango, ananas nebo banány obsahují hodně rychlých cukrů, které prudce zvyšují hladinu krevního cukru a inzulinu, což může vést k zánětům v pokožce a vyšší produkci mazu. Pozor tedy na čistě ovocné svačinky, zejména v podobě sladkých smoothie. Zkombinujte ovoce s bílkovinami a zdravými tuky. Zkuste například bobulové ovoce, řecký jogurt a mandle.

Foto: Anna Puzatykh, Shutterstock.com

S tropickým ovocem opatrně!Foto: Anna Puzatykh, Shutterstock.com

Celozrnné pečivo a cereálie

Ačkoliv celozrnné výrobky volíte jako zdravou alternativu bílého pečiva, i ony obsahují lepek a u citlivějších jedinců mohou vést k nerovnováze hormonů a zhoršení akné. Vsaďte ve stravě na pestrost s vyzkoušejte také přirozeně bezlepkové obiloviny, jako jsou quinoa, pohanka nebo ovesné vločky.

A co ta čokoláda?

Čokoládu za svou problematickou pleť vinit nemusíte. Více než kakao pleť ohrožuje přidaný rafinovaný cukr, pozor tedy na laciné náhražky. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa může dokonce přispět k lepší pleti díky obsaženým flavonoidům a antioxidantům. Také obsažené kakaové máslo může mít pozitivní dopad na hydrataci pokožky.

Kde se tedy nesmrtelný mýtus vzal? „Občasným akné v dospělosti mohou trpět především ženy, například během menstruace či v těhotenství, kdy dochází k hormonálním změnám,“ vysvětluje dermatoložka Lucia Mansfeldová. A přiznejte si, zda pod vlivem hormonů nesaháte ráda právě po sladkostech a čokoládě.

Pokud se potýkáte s akné, zkuste sledovat svůj jídelníček a postupně vylučovat problematické potraviny. Každý organismus reaguje jinak, a tak je důležité najít stravovací režim, který bude vyhovovat právě vám. A neupínejte se pouze na stravu. „Příčinou akné jsou až z 50 % genetické dispozice. Spouštěčem mohu být také kouření, stres nebo například špatná kosmetika,“ doplňuje dermatoložka.

Načítám