Hlavní obsah

Akné na zadku - strašák plavkové sezony. Zbavte se ho díky správné péči a AHA kyselinám

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Pupínky, ať už se tvoří kdekoliv, nám většinou znepříjemňují život. Nejen z estetického hlediska, když se jedná o větší zánět, můžou i bolet. Strašákem letních měsíců je pro některé ženy akné na hýždích. Proč se tam tvoří, o co se jedná a jak se ho rychle zbavit? Ptali jsme se odborníků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Proč se tvoří pupínky i na zadku? „Akné na těle, ať už na hýždích, zádech či v dekoltu, je v zásadě způsobeno srovnatelnými příčinami jako akné na obličeji. Spouštěčem tohoto zánětlivého kožního onemocnění mohou být vnitřní i vnější faktory, mezi které patří hormonální výkyvy, pocení, léky, zbytky přípravků pro péči o vlasy, výživa, stres a genetická predispozice,“ říká na úvod Jakub Kratochvíl, medical manager značky Eucerin.

Zjistit tu pravou příčinu je mnohdy detektivní práce. Dobré je ale začít u hygieny a správné volby kosmetiky. Ta může vaše potíže s akné, nejen na hýždích, velmi vylepšit a úspěšně pupínkům předcházet.

Diagnóza: Akné na hýždích

Akné na zadku může mít několik forem a nejde úplně o totožné pupínky jako na obličeji. „Většinou zde chybí klasické projevy, takzvané komedony v podobě černých nebo bílých teček. Léčba je však podobná jako u klasického akné,“ vysvětluje dermatoložka Lucie Jarešová, místopředsedkyně České dermatovenerologické společnosti.

„Ke vzniku pupínků na hýždích přispívá tření oblečení a zpocená kůže. Dochází totiž k poškození kožní ochranné bariéry a ke vzniku infekce,“ popisuje dermatoložka. Za akné na hýždích se také může považovat kožní onemocnění keratosis pilaris. „Pokožka napodobuje husí kůži, otvor folikulu vlasového váčku je totiž zablokován keratinem,“ doplňuje Lucie Jarešová. Jde pak o malé vystouplé pupínky, které nijak nehnisají, jen vytváří na pokožce malé hrbolky.

Podle dermatoložky Andrey Kodetové působící v ambulanci DermaCare Kodet může také docházet k zánětu vlasových váčků, takzvané folikulitidě: „Infekční komplikace, nejčastěji zlatým stafylokokem či streptokoky, pak vedou k tvorbě pupínků s hnisavým obsahem. Kromě akutních pupínků pak můžou být problémem i následné jizvy, které pigmentují. To se stane, když si místo rozškrábáte.“

Vsaďte na AHA kyseliny

Svoji energii směřujte na důkladné a pravidelné čištění a exfoliaci: „Pleť se sklonem k akné, ať už na tváři nebo kdekoliv jinde na těle, doporučuji především pravidelně a správně čistit - ráno a večer čisticím gelem s vyšším obsahem AHA kyselin, které snižují tvorbu kožního mazu, odstraňují odumřelé buňky, uvolňují ucpané póry, a předcházejí tak tvorbě zánětů,“ radí Denisa Jasinská, zakladatelka české kosmetické značky Essenté.

To půjde nejlépe díky antibakteriální kyselině salicylové, kyselině glykolové, tea tree olejíčku a AHA/BHA/PHA kyselinám, které umí pokožku zbavit odumřelých buněk. Pořiďte si větší balení čisticího gelu, který je určený jak na obličej, tak i tělo, a berte si ho s sebou do sprchy. V nabídce také najdete speciální sprchové gely s obsahem výše jmenovaných látek. „Čisticí přípravek naneste na kůži a nechte chvíli působit, například si přeříkejte celou abecedu a poté pokožku omyjte,“ doporučuje dermatoložka Lucie Jarešová. Do péče přidejte jednou za týden peeling, který pomůže s odstraněním odumřelých buněk.

Pokaždé pokožku namažte

„Nesmíme také zapomenout na následnou aplikaci krému, který bude kůži hydratovat nebo působit protizánětlivě,“ doporučuje Lucie Jarešová. Po sprchování pokožku těla pokaždé promažte vhodným tělovým mlékem / gelem.

„Variantou je také použít na postižená místa speciální boostery, které jsou určené k péči o aknózní pokožku. Stačí nanést ráno a večer lokálně malé množství přípravku na zánětlivá ložiska a nechat je působit. Pokud tak učiníme večer, můžeme ulehnout s jistotou, že ráno bude pupínek mnohem méně nápadný, možná dokonce téměř neviditelný,“ dodává Denisa Jasinská.

Když běžná kosmetika nestačí…

Pokud máte s pupínky na hýždích větší problémy, přichází na řadu léčba naordinovaná lékařem. „Při rozvoji infekčních komplikací se uplatňují antibiotické lihové roztoky nebo antibiotické krémy, při kterých dochází k vysušení a zaschnutí pupínků a rychlejšímu hojení. Na potíže funguje i silnější chemický peeling provedený lékařem,“ dodává na závěr dermatoložka Andrea Kodetová.

Zbraně proti akné na těle (na ramenou, dekoltu nebo hýždích)

  • Po cvičení se vždy osprchujte - bez výhrad. Na každé cvičení si berte čisté oblečení.
  • Při sprchování si umyjte pleťovým čističem nejen obličej, ale i dekolt, ramena a hýždě. Vybírejte produkty, které obsahují účinné látky pro exfoliaci pokožky a její sjednocení, například AHA/BHA/PHA kyseliny, kyselinu salicylovou a glykolovou nebo vitamin C.
  • Po každé koupeli se namažte speciálním tělovým mlékem / gelem, který pomáhá s regulací kožního mazu a exfoliací. Nemusíte ho mazat na celé tělo - stačí jen na ta místa, která vás trápí (zadek, dekolt, záda).
  • Noste prodyšné oblečení a vyvarujte se syntetických materiálů v rámci spodního prádla i kalhot/šortek.
  • Máte-li pár větších pupínků, můžete na ně nanášet lokální péči, kterou dáváte běžně na obličej (SOS produkty proti akné). Stejně tak můžete lokálně použít i séra či boostery určené pro aknózní nebo problematickou pleť, které používáte běžně na obličej.
  • Jednou za týden si dopřejte tělový peeling.
  • Pokud máte sedavé zaměstnání, často se procházejte.
  • Dodržujte pitný režim.

Načítám