Hlavní obsah

Královna koktejlů! Za tyhle drinky by se nestyděl ani mistr barman

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Pracovní týden je sice teprve na začátku, ale proč si ho trochu nezpříjemnit lahodnými letními koktejly? Máme pro vás hned tři recepty, které jsou na léto naprosto perfektní!

Článek

Na to, abyste si dali vyladěný letní drink, už nemusíte chodit do luxusních barů nebo být na exotické dovolené – stačí chvilka v kuchyni a dokonalý koktejl si hravě připravíte i doma. Pak už nezbývá než vymyslet, kde si ho vychutnáte, a minimálně na patnáct minut se v mysli přesunout třeba na tu pláž…

Všechny koktejly si samozřejmě můžete připravit i v nealko verzi. Dáte si Bloody Mary, melounovou tříšť nebo raději okurkový gin & tonic?

Bloody Mary

Na 2 drinky potřebujete: 2 velké panáky vodky, 300 ml rajčatové šťávy, ½ citronu nebo limety, 2 lžičky worcesteru, ¼ lžičky tabaska nebo jiné chilli omáčky, sůl, pepř

Na ozdobu: párátka, řapíkatý celer, olivy, naložené papričky, cherry rajčátka, citron, limetu, grilovací koření

Foto: Eva Malúšová

Gazpacho je fajn, ale my si zeleninu dáme raději v podobě Bloody MaryFoto: Eva Malúšová

Postup: Obvod sklenice potřete citronovou šťávou a obtiskněte ho do grilovacího koření, které jste si nasypali na talířek. Vodku smíchejte s rajčatovým džusem a ochuťte citronovou šťávou, worcesterem, tabaskem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Nalijte do sklenic naplněných ledovou tříští nebo kostkami ledu a ozdobte řapíky celeru, skrojky limety a citronu a párátky s napíchanými olivami, papričkami a rajčátky.

Tip: Jestli byl včerejší večírek obzvláště náročný, pro nealko verzi z pochopitelných důvodů vynechte vodku.

Melounový cooler s mátou

Na 4 drinky potřebujete: hrst lístků máty, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce vody, 1 meloun kantalup, 4 velké panáky bílého rumu nebo vodky, limetu, cukr krupici na krustu

Foto: Eva Malúšová

Slaďounký meloun v kombinaci s mátou a limetkou (a kapkou rumu) je nepřekonatelnýFoto: Eva Malúšová

Postup: Meloun pokrájejte na kostky (kousek si nechte stranou na ozdobu), rozložte na pečicí papír a dejte alespoň na tři hodiny zamrazit. Mátu nasekejte a svařte s cukrem a vodou, nechte vychladnout a přeceďte. Zmrzlý meloun rozmixujte do podoby ledové tříště, přidejte sirup, rum nebo vodku pro alko verzi a ještě jednou promixujte. Okraj sklenic potřete limetkovou šťávou a obtiskněte do misky s cukrem. Dozdobte kousky odloženého melounu a plátky limety a ihned podávejte.

Tip: Kdyby váš mixér nezvládl mrazené ovoce, meloun rozmixujte čerstvý a jen ho doplňte kostkami ledu.

Okurkový gin & tonic

Na 4 drinky potřebujete: 3 lžíce cukru, 6 lžic vody, hrst bazalky nebo máty, 1 okurku, 1 limetku, 2 velké panáky ginu, tonic na dolití, okurku na ozdobu

Foto: Eva Malúšová

Okurkový gin & tonic je přímo ztělesněním letního osvěženíFoto: Eva Malúšová

Postup: Cukr svařte s vodou a nasekanou bazalkou nebo mátou, nechte vychladnout a přeceďte. Okurku podélně rozkrojte, vydlabejte semínka a rozmixujte ji. Smíchejte s bazalkovým sirupem, limetovou šťávou a ginem. Nalijte do sklenic naplněných ledovou tříští a dolijte tonikem. Podávejte ozdobené plátky okurky a snítkou bazalky. Pro osvěžující nealko verzi jednoduše vynechte gin.

Tip: Jestli nemáte rádi nahořklou chuť ginu a toniku, vyměňte je za vodku a sodu.

Výkonní pomocníci do domácího baru

Foto: archiv firem

Mixér s příkonem 1000 W a ocelovým příslušenstvím si hravě poradí i s ledem či mrazeným ovocem, takže máte ledovou tříšť kdykoli po ruce (vyzkoušeno v redakci!). Na foto (zleva): Braun MQ 9045, 3490 Kč, G21, 2499 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

I v některých mixérech na smoothie si můžete kromě čerstvých šťáv připravit také ledovou tříšť. Na foto (zleva): Concept, 1999 Kč, ETA, 2699 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Většina kvalitních tyčových mixérů už má v příslušenství i sekáček na tvrdší potraviny a samozřejmě šlehač. Na foto (zleva): Braun MQ 9037, 3390 Kč, Tefal, 2299 KčFoto: archiv firem

Také byste se dneska spíše než v práci nebo doma raději viděli na pláži s exotickým drinkem v ruce?

Související témata:

Načítám