Článek
Na to, abyste si dali vyladěný letní drink, už nemusíte chodit do luxusních barů nebo být na exotické dovolené – stačí chvilka v kuchyni a dokonalý koktejl si hravě připravíte i doma. Pak už nezbývá než vymyslet, kde si ho vychutnáte, a minimálně na patnáct minut se v mysli přesunout třeba na tu pláž…
Všechny koktejly si samozřejmě můžete připravit i v nealko verzi. Dáte si Bloody Mary, melounovou tříšť nebo raději okurkový gin & tonic?
Bloody Mary
Na 2 drinky potřebujete: 2 velké panáky vodky, 300 ml rajčatové šťávy, ½ citronu nebo limety, 2 lžičky worcesteru, ¼ lžičky tabaska nebo jiné chilli omáčky, sůl, pepř
Na ozdobu: párátka, řapíkatý celer, olivy, naložené papričky, cherry rajčátka, citron, limetu, grilovací koření
Postup: Obvod sklenice potřete citronovou šťávou a obtiskněte ho do grilovacího koření, které jste si nasypali na talířek. Vodku smíchejte s rajčatovým džusem a ochuťte citronovou šťávou, worcesterem, tabaskem, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. Nalijte do sklenic naplněných ledovou tříští nebo kostkami ledu a ozdobte řapíky celeru, skrojky limety a citronu a párátky s napíchanými olivami, papričkami a rajčátky.
Tip: Jestli byl včerejší večírek obzvláště náročný, pro nealko verzi z pochopitelných důvodů vynechte vodku.
Zchlaďte se…
Melounový cooler s mátou
Na 4 drinky potřebujete: hrst lístků máty, 2 lžíce cukru krupice, 4 lžíce vody, 1 meloun kantalup, 4 velké panáky bílého rumu nebo vodky, limetu, cukr krupici na krustu
Postup: Meloun pokrájejte na kostky (kousek si nechte stranou na ozdobu), rozložte na pečicí papír a dejte alespoň na tři hodiny zamrazit. Mátu nasekejte a svařte s cukrem a vodou, nechte vychladnout a přeceďte. Zmrzlý meloun rozmixujte do podoby ledové tříště, přidejte sirup, rum nebo vodku pro alko verzi a ještě jednou promixujte. Okraj sklenic potřete limetkovou šťávou a obtiskněte do misky s cukrem. Dozdobte kousky odloženého melounu a plátky limety a ihned podávejte.
Tip: Kdyby váš mixér nezvládl mrazené ovoce, meloun rozmixujte čerstvý a jen ho doplňte kostkami ledu.
Okurkový gin & tonic
Na 4 drinky potřebujete: 3 lžíce cukru, 6 lžic vody, hrst bazalky nebo máty, 1 okurku, 1 limetku, 2 velké panáky ginu, tonic na dolití, okurku na ozdobu
Postup: Cukr svařte s vodou a nasekanou bazalkou nebo mátou, nechte vychladnout a přeceďte. Okurku podélně rozkrojte, vydlabejte semínka a rozmixujte ji. Smíchejte s bazalkovým sirupem, limetovou šťávou a ginem. Nalijte do sklenic naplněných ledovou tříští a dolijte tonikem. Podávejte ozdobené plátky okurky a snítkou bazalky. Pro osvěžující nealko verzi jednoduše vynechte gin.
Tip: Jestli nemáte rádi nahořklou chuť ginu a toniku, vyměňte je za vodku a sodu.
Výkonní pomocníci do domácího baru
Také byste se dneska spíše než v práci nebo doma raději viděli na pláži s exotickým drinkem v ruce?