Článek
Postup
01.
Králíka podle potřeby očistěte a ze všech stran osolte. Troubu zapněte na 200 °C. Králíka i se vším kořením urovnejte do pekáče.
02.
Cibuli nakrájejte nahrubo, celer, petržel a mrkev na kostičky nebo špalíčky. Špek nakrájejte na malé kousky. Vše přisypte ke králíkovi, přidejte snítky tymiánu, podlijte asi do 1 cm výšky vodou a vložte do trouby. Pečte asi 1,5–2 hodiny doměkka, podle potřeby podlévejte vodou a maso pravidelně otáčejte a přelévejte výpekem.
03.
Když je maso upečené, pusťte se do omáčky. V hlubokém pekáči rozehřejte máslo, zaprašte jej hladkou moukou a usmažte hladkou jíšku. Když začne zlátnou, podlijte ji vývarem a metličkou prošlehejte dohladka, aby se nezavařily hrudky.
04.
Přidejte všechnu zeleninu pečenou u králíka, z které jste vybrali koření. Přidejte šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny citronu a cukr. Rozmixujte dohladka. Přiveďte k varu a asi 15 minut provařte. Během vaření lžící sbírejte na povrchu se tvořící pěnu – omáčku tak výrazně odlehčíte, protože ji tím zbavíte přebytečné mouky.
05.
Omáčku dochuťte lžicí povidel (případně i lžicí brusinek), solí, citronovou kůrou a cukrem. Metličkou prošlehejte se smetanou. Správné dochucení omáčky je alchymie, kde hraje roli vaše rodinná zvyklost i množství a sladkost zeleniny. Povidla by měla být cítit jen jako náznak, takže je dávkujte opatrně. Podle potřeby omáčku rozřeďte vodou nebo vývarem.
06.
Mezitím, co se omáčka vaří, naporcujte králíka a uložte ho do tepla, nejlépe do vypnuté chladnoucí trouby. Podávejte s houskovým knedlíkem a omáčkou.
Navnadil vás recept na králíka, ale svíčková není váš favorit? Dejte si ho na rozmarýnu a rajčatech nebo v některé z těchto tří voňavých variací.