Hlavní obsah
3,4
(35)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Králičí maso že je suché a nudné? Připravte si ho se spoustou zeleniny, kouskem špeku a trochou světlého piva. Jemné maso s lahodnou omáčkou provoněnou bylinkami vás přesvědčí o opaku.

15 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 ks králíka
  • 80 g uzeného špeku
  • 2 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 půlka celeru
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička cukru krupice
  • 200 ml světlého piva
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Z králíka odstraňte zbytky tuku a ostrým nožem ho naporcujte – oddělte zadní nohy v kyčelním kloubu, přední nohy i s lopatkou a trup rozdělte v nejvyšším bodě na dvě části (hřbet můžete ještě rozdělit na poloviny). Maso omyjte, osušte, osolte a opepřete a nechte chvíli stranou.

02.

Špek, oloupanou cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, česnek nakrájejte najemno.

03.

Velký hrnec s dobře těsnící pokličkou, který může do trouby, rozehřejte na střední stupeň, vsypte špek a vyškvařte jej dokřupava. Vyškvařené kostičky špeku vyjměte děrovanou obracečkou a nechte chvíli stranou. Z hrnce odeberte i část tuku tak, aby v něm zůstaly asi tři lžíce.

04.

Na rozpálený tuk vložte porce králíka a opečte je z obou stran dohněda, potrvá to asi 10 minut. Maso se nesnažte násilím odlepovat ode dna, až bude správně opečené, pustí se a vy jej bez problémů obrátíte. Opečené maso také vyndejte z hrnce a nechte chvíli stranou.

05.

Teď vsypte do hrnce cibuli a kořenovou zeleninu, osolte a opečte ji do barvy, bude to trvat dalších asi 10 minut. Při míchání se snažte odstranit ode dna případné chutné přípečky z masa. Až začne zelenina zlátnout, přidejte česnek a ten už jenom krátce opečte. Přidejte hořčici a cukr, rozmíchejte je v horkém tuku a zalijte pivem (ideálně v pokojové teplotě). Přidejte zbytek koření a bylinky, promíchejte a na vyšším plamenu nechte pivo téměř odvařit (nelekejte se, když v téhle chvíli omáčku ochutnáte – zatím je hořká a intenzivní, v průběhu vaření se její chuť zjemní).

06.

Do hrnce přilijte vývar (jak na dokonalý vývar), na zeleninu položte porce králíka a přidejte i kostičky opečeného špeku – část si jich můžete nechat na závěrečné posypání. Hrnec přiklopte a na mírném plamenu duste do měkka, podle velikosti a stáří králíka to bude trvat 50–70 minut. Hrnec s hotovým jídlem můžete na závěr vložit do trouby rozpálené na 220 stupňů a krátce dopéct „na barvu“, není to ale nutné.

07.

Podávejte s oblíbenou přílohou – k téhle úpravě se hodí bramborový knedlík, gnocchi, jemná bramborová kaše nebo široké nudle. Před podáváním můžete jednotlivé porce posypat pár kostičkami vyškvařeného špeku a najemno nasekanou petrželovou natí.

Související témata:

Načítám