Článek
Postup
01.
Z králíka odstraňte zbytky tuku a ostrým nožem ho naporcujte – oddělte zadní nohy v kyčelním kloubu, přední nohy i s lopatkou a trup rozdělte v nejvyšším bodě na dvě části (hřbet můžete ještě rozdělit na poloviny). Maso omyjte, osušte, osolte a opepřete a nechte chvíli stranou.
02.
Špek, oloupanou cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte na kostičky, česnek nakrájejte najemno.
03.
Velký hrnec s dobře těsnící pokličkou, který může do trouby, rozehřejte na střední stupeň, vsypte špek a vyškvařte jej dokřupava. Vyškvařené kostičky špeku vyjměte děrovanou obracečkou a nechte chvíli stranou. Z hrnce odeberte i část tuku tak, aby v něm zůstaly asi tři lžíce.
04.
Na rozpálený tuk vložte porce králíka a opečte je z obou stran dohněda, potrvá to asi 10 minut. Maso se nesnažte násilím odlepovat ode dna, až bude správně opečené, pustí se a vy jej bez problémů obrátíte. Opečené maso také vyndejte z hrnce a nechte chvíli stranou.
05.
Teď vsypte do hrnce cibuli a kořenovou zeleninu, osolte a opečte ji do barvy, bude to trvat dalších asi 10 minut. Při míchání se snažte odstranit ode dna případné chutné přípečky z masa. Až začne zelenina zlátnout, přidejte česnek a ten už jenom krátce opečte. Přidejte hořčici a cukr, rozmíchejte je v horkém tuku a zalijte pivem (ideálně v pokojové teplotě). Přidejte zbytek koření a bylinky, promíchejte a na vyšším plamenu nechte pivo téměř odvařit (nelekejte se, když v téhle chvíli omáčku ochutnáte – zatím je hořká a intenzivní, v průběhu vaření se její chuť zjemní).
06.
Do hrnce přilijte vývar (jak na dokonalý vývar), na zeleninu položte porce králíka a přidejte i kostičky opečeného špeku – část si jich můžete nechat na závěrečné posypání. Hrnec přiklopte a na mírném plamenu duste do měkka, podle velikosti a stáří králíka to bude trvat 50–70 minut. Hrnec s hotovým jídlem můžete na závěr vložit do trouby rozpálené na 220 stupňů a krátce dopéct „na barvu“, není to ale nutné.
07.
Podávejte s oblíbenou přílohou – k téhle úpravě se hodí bramborový knedlík, gnocchi, jemná bramborová kaše nebo široké nudle. Před podáváním můžete jednotlivé porce posypat pár kostičkami vyškvařeného špeku a najemno nasekanou petrželovou natí.
A jindy zase udělejte tuhle skvělou štěpánskou pečeni se špekem a s vajíčkem.