Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí. V pekáči nebo litinovém hrnci, ve kterém budete maso později péct, ho zprudka na trošce ghí (přepuštěné máslo) zprudka orestujte ze všech stran. Jak vyrobit domácí ghí – přepuštěné máslo?
02.
Nyní králičí maso zalijte drůbežím vývarem. Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku. Pro ovonění přidejte do pekáče i snítku čerstvého rozmarýnu. Vše dejte péct zakryté asi na 50 minut.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ VÝBORNÉ RECEPTY NA KRÁLÍKA
03.
Po upečení vyndejte měkké maso, opečený česnek a rozmarýn (ten vyhoďte). Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než uděláte omáčku. Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte z paliček česneku změklé stroužky a vše, co v pekáči zbylo, rozmixujte ponorným mixérem.
04.
Rozmixovanou šťávu přelijte do menšího hrnce a dejte vařit, aby se odpařilo trochu tekutiny. Nakonec do ní nalijte smetanu smíchanou se lžící hladké mouky (Jak vyrobíte dokonalou záklechtku?) a nechte provařit. Hotovou omáčku osolte podle chuti.
05.
Porce upečeného králíka podávejte přelité česnekovo-smetanovou omáčkou a s bramborovou přílohou: skvěle se hodí šťouchané brambory s pečeným česnekem nebo bramborová kaše s rozmarýnem.
Pečený česnek je skvělé řešení pro všechny, kdo se čerstvým stroužkům vyhýbají kvůli jejich ostrému aromatu a štiplavosti. Dá se z něj připravit mnoho pochoutek: pomazánka z pečeného česneku, krémová polévka z pečeného česneku nebo těstoviny se sýrem a pečeným česnekem.