Hlavní obsah
3,1
(74)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Máte rádi králíka na česneku, ale přece jen vám úplně nesedí silné aroma této oblíbené zeleniny? Zkuste to trochu jinak. Jako základ výborné česnekové smetanové omáčky, která křehké králičí maso skvěle doplňuje, použijte pečené česnekové palice. Pečením ztratí štiplavost a zesládnou a jsou mimořádně jemné.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks králičích stehen
  • 4 lžičky dijonské hořčice
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 1 lžíce ghí
  • 2 palice česneku
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1,5 lžíce soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jednotlivé porce králíka osolte, opepřete a potřete dijonskou hořčicí. V pekáči nebo litinovém hrnci, ve kterém budete maso později péct, ho zprudka na trošce ghí (přepuštěné máslo) zprudka orestujte ze všech stran. Jak vyrobit domácí ghí – přepuštěné máslo?

02.

Nyní králičí maso zalijte drůbežím vývarem. Na maso položte na poloviny rozkrojené palice česneku. Pro ovonění přidejte do pekáče i snítku čerstvého rozmarýnu. Vše dejte péct zakryté asi na 50 minut.

03.

Po upečení vyndejte měkké maso, opečený česnek a rozmarýn (ten vyhoďte). Maso zakryjte alobalem, aby příliš nevystydlo, než uděláte omáčku. Do šťávy, která zbyla v pekáči, vymačkejte z paliček česneku změklé stroužky a vše, co v pekáči zbylo, rozmixujte ponorným mixérem.

04.

Rozmixovanou šťávu přelijte do menšího hrnce a dejte vařit, aby se odpařilo trochu tekutiny. Nakonec do ní nalijte smetanu smíchanou se lžící hladké mouky (Jak vyrobíte dokonalou záklechtku?) a nechte provařit. Hotovou omáčku osolte podle chuti.

Foto: Svatava Vašková

Luxusní oběd. Chuť i vůně pečeného česneku je jemná, sladká a lahodná a ke smetaně a křehkému králičímu masu se dokonale hodíFoto: Svatava Vašková

05.

Porce upečeného králíka podávejte přelité česnekovo-smetanovou omáčkou a s bramborovou přílohou: skvěle se hodí šťouchané brambory s pečeným česnekem nebo bramborová kaše s rozmarýnem.

Pečený česnek je skvělé řešení pro všechny, kdo se čerstvým stroužkům vyhýbají kvůli jejich ostrému aromatu a štiplavosti. Dá se z něj připravit mnoho pochoutek: pomazánka z pečeného česneku, krémová polévka z pečeného česneku nebo těstoviny se sýrem a pečeným česnekem.

Načítám