Hlavní obsah

Krabičková dieta? Naučí vás jíst!

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Snaha držet dietu často ztroskotá na tom, že si neumíte sestavit vhodný jídelníček, nechce se vám vařit speciální pokrmy nebo si nejste jisti, kdy a kolik toho sníst. Může vám v tom pomoci krabičková dieta?

Článek

To se to hubne, když vám někdo nachystá všechno jídlo a vy máte jedinou povinnost – sníst ho. Právě takové pohodlí by vám měla přinést krabičková dieta. Je to opravdu tak, nebo má i své stinné stránky?

Krabičková dieta: nemáte hlad

Diety často sklouznou spíš k hladovění. Pro mnohé je pohodlnější nejíst než myslet na velikost porcí, složení jídelníčku a vaření zdravých pokrmů. „Pokud máte mizerné stravovací návyky, pak je pro vás vaření a počítání kalorií v rámci diety nebo zdravého stravování velká zátěž. Když vám někdo přiveze hotové jídlo, můžete se soustředit v zásadě jen na to ho sníst, a navíc máte jistotu, že nebudete hladovět. Tím si k jídlu začnete tvořit lepší vztah a hlavně se naučíte pravidelnosti. Jednoduchost použití je hlavní výhoda krabičkových diet,“ říká Martin Cvrkal, výživový poradce z center Victus.

Nemusíte počítat nutriční hodnoty

Krabičkové diety za vás také pohlídají nutriční hodnoty, skladbu a velikost porcí. Ideální by bylo, kdybyste si mohli nechat tohle všechno ušít na tělo. „Pokud si vybíráte společnost, od které si krabičkovou dietu objednáte, preferujte tu, která nabízí možnost konzultace, při které vám nutriční specialista udělá vstupní měření a vážení, zhodnotí vaše dosavadní stravování, pohybovou aktivitu, zohlední případná zdravotní omezení a na základě toho doporučí nejvhodnější program. Vstupní údaje poslouží i pro zpětné hodnocení pokroků a má motivační charakter,“ říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stavování.

Foto: foodandcook, Shutterstock.com

Jídlo vám uvaří, zabalí, zváží a přivezou – prostě sen. Bohužel ne pro každéhoFoto: foodandcook, Shutterstock.com

Pravidelnost utlumí žravost

Krabičkové diety, které nabízejí kompletní menu, mohou být i vítanou inspirací. „Zjistíte, že si lze zdravé jídlo uvařit z běžně dostupných potravin, že není potřeba je rozdělovat na zdravé a nezdravé, ale stačí se naučit, v jaké podobě a množství je v jídelníčku zachovat. Jídlo by mělo zůstat požitkem a radostí,“ vysvětluje Kateřina Šimková. Jen tak máte šanci na zdravé stravování přejít dlouhodobě.

Zásadní je, abyste se díky krabičkovému stravování naučili jíst pravidelně, volit správné potraviny a zjistili odpovídající velikost porcí. „Jen tak se vyhnete jo-jo efektu. Pravidelný přísun potravy odstraní záchvaty žravosti a tendenci těla dělat si zásoby na horší časy,“ říká výživářka.

Krabičky nejen na hubnutí

Ač si pod krabičkovou dietou nejspíš představíte hubnutí, na trhu najdete i ty, díky který naberete svalovou hmotu, ty vhodné pro vegany nebo vegetariány, seniory, kojící matky a podobně. Krabičkové stravování se zkrátka stává alternativou stravování v restauraci pro ty, kteří nechtějí nebo nemohou pravidelně vařit.

Do kategorie krabičkových diet někteří zařazují i ketonové programy, i když ty jsou založené na jiném principu. Jde převážně o jídlo v prášku nebo trvanlivé. I když výjimky už také najdete.

Foto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Krabičkové stravování je alternativa k restauracím, když do nich nechcete chodit a zároveň se vám nechce vařitFoto: Studio Romantic, Shutterstock.com

Nevýhody krabičkové diety

Krabičkové stravování má své plusy, ale i stinné stránky. První z nich bude vyšší cena a dostupnost. Jídlo na den pořídíte těžko pod 250 Kč, bez dopravy.

Většina společností, které nabízejí dovoz hotových jídel v krabičkách, se zaměřuje na větší města. K vyzvednutí bývají v prodejnách zdravé výživy, fitness centrech a podobně. Dovoz do menších měst nebo na vesnici si buď musíte zajistit sami, nebo za něj zaplatit navíc.

Problémy mohou vznikat, i když vám jídlo vozí, většinou do práce. „Jeden z mých klientů opustil krabičkovou dietu proto, že jídla nestačil konzumovat a hromadily se mu v lednici, protože mu je dovezli, když byl zrovna třeba na schůzce nebo na služební cestě,“ říká Martin Cvrkal.

Některým strávníkům také začne vadit, že nejedí, nač mají chuť, ale co jim nadiktuje krabička. Každopádně je ale hodně těch, kteří přísahají, že se jim kvůli krabičkové dietě povedlo zhubnout. Je to na vás.

Načítám