Článek
Postup
01.
Ať už vaříte na ohni, nebo na plotně, postup je stejný: nadrobno pokrájené velké cibule asi 10 minut opékejte na rozpáleném oleji. Mezitím si natrhejte hlívu na menší kousky, nasekejte česnek a na proužky nakrájejte papriku.
KDO BY ODOLAL GULÁŠI?
02.
Houbu přidejte k cibuli a restujte dalších pět minut. Vmíchejte česnek, koření (všechno až na majoránku, ta přijde na závěr) a protlak a nechte chvilku rozvonět. Oloupané brambory pokrájejte na kostky, jednu až dvě můžete nastrouhat najemno a nechat na zahuštění.
03.
Do guláše přidejte pokrájené brambory a papriku, zalijte asi litrem vody nebo vývaru (dávám dvě kostičky bio zeleninového bujonu bez glutamanu), osolte a 15 minut povařte. Dochutit můžete i domácí vegetou nebo podlévat pivem. Přidejte nastrouhanou bramboru (nebo nadrobený starý chléb) a vařte dalších 10 minut.
04.
Hotový guláš dochuťte majoránkou, čerstvě mletým pepřem a případně dosolte. Nejlepší je bohužel až druhý den...
JESTLI HLÍVU NEZNÁTE, TAK URČITĚ OCHUTNEJTE!
Tip: Jestli máte velkou spotřeba hlívy ústřičné, pořiďte si domu hlívovou zahrádku: za cca 160 korun budete mít až šest pořádných trsů hlívy, seženete ji na internetu a v hobbymarketech. Je zábava pozorovat, jak houba roste!
Za zapůjčení kempinkové výbavy k focení děkujeme společnosti HUDYsport.
Pro sytější verzi přidejte ještě plechovku fazolí nebo pokrájené uzené tofu či tempeh.