Článek
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Rajčata spařte, oloupejte a pokrájejte na drobné kostičky. Na malé kostičky nakrájejte i papriku. Maso očistěte a rozkrájejte na kostky asi 4 × 4 cm.
02.
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a na středním ohni ji opékejte do světle zlaté barvy. Poté vložte maso a nechte ho zatáhnout ze všech stran. Duste, až se vyvaří šťáva, kterou maso pustilo. Přidejte rajčatový protlak a prolisovaný česnek a pořádně rozmíchejte. Přisypte všechno koření a sůl, krátce zarestujte a podlijte asi 300 ml vlažné vody. Maso má být podlité, ale nemá plavat. Přidejte nakrájená rajčata a papriky, přiklopte poklicí a za občasného míchání duste asi hodinu.
03.
Mezitím si připravte zbylou zeleninu – očistěte ji a nakrájejte na větší kostičky. Oloupané brambory pokrájejte na kostky velké asi 2 × 2 cm a namočte je do vody, aby nezhnědly.
04.
Základ zhruba po hodině ochutnejte a zamíchejte. Přidejte všechnu připravenou zeleninu včetně brambor a podlijte vodou tak, aby byla ponořená. Přiklopte a za občasného míchání dále duste asi půl hodiny.
05.
Guláš ochutnejte a dotáhněte chuť: dosolte, případně přidejte ještě stroužek česneku. Podávejte s čerstvým chlebem.
Můj tip: Když chcete mít jistotu, že bude maso opravdu měkké, přidejte při prvním podlévání lžíci octa.
A jak děláte guláš vy?