Článek
Postup
01.
Nasbírejte (nejlépe po ránu a na čistém místě bez provozu) květenství černého bezu tak, aby vám na každém zůstala asi dva centimetry dlouhá stopka. Vybírejte právě rozvité kvítky, na kterých nejsou mšice. Kvítky pořádně otřepejte, aby v nich nezůstali broučci, a odolejte pokušení je omývat.
02.
Oddělte žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpalte olej – je lepší, je-li hladina vyšší. Když kvítky plavou, osmaží se stejnoměrně a rychleji.
03.
Zatímco se rozehřívá olej, přidejte k žloutku mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehejte. Přidejte mouku (můžete použít i hladkou špaldovou) a umíchejte hustější těstíčko. Vmíchejte do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na bezu dobře ulpí.
04.
Kvítek bezu chyťte za stonek, pořádně omočte v těstíčku a nechte chvilku okapat. Vložte do rozpáleného oleje tak, aby se květenství rozprostřelo. Smažte asi 20 až 30 sekund – jakmile těsto zezlátne, máte hotovo. Odložte osmaženou kosmatici na krátkou chvíli na papírový ubrousek a nůžkami odstraňte přebytečné stonky – jsou tuhé. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechny květy i těstíčko. Podávejte ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.
Tip: Kosmatice můžete připravit i naslano. Do těsta nedávejte rum, naopak vmíchejte lžíci jemně strouhaného parmazánu. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem. Můžete přidat i domácí tatarku, na mě je to ale příliš sytá kombinace. Pokud to máte stejně, zkuste jako dip sladkokyselou chilli omáčku.