Hlavní obsah
3,3
(31)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Masové kuličky můžete vytvořit z dvojité dávky a část uložit do mrazáku. Jsou totiž nesmírně univerzální. Do rajské omáčky, se salátem do bagety a různých wrapů, nebo jen jako rychlé party pohoštění. V tomhle receptu je použito krůtí maso – berte ho jako inspiraci. Volba masa a omáčky je na vás.

10 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
12 porcí
Masové kuličky
  • 500 g krůtího masa
  • 1 ks vejce
  • 1 ks rohlíku
  • 50 ml mléka
  • 1 hrst strouhanky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Košíčky
  • 1 plát listového těsta
  • 100 ml BBQ omáčky
  • 50 g vyzrálého čedaru
Článek

01.

Nejdřív si připravte masové kuličky. Umelte najemno krůtí maso. Předehřejte troubu na 200 stupňů. Starší rohlík nakrájejte na drobné kostičky a zvlhčete mlékem. Nechte chvíli nasáknout a vyždímaný přidejte k masu. Přidejte všechny další ingredience kromě strouhanky a pořádně promíchejte. Přidejte strouhanku v takovém množství, aby hmota byla vláčná, ale daly se z ní tvořit kuličky. Plech vyložte papírem na pečení. Navlhčenýma rukama tvořte z hmoty kuličky o velikosti vlašského ořechu a klaďte na plech. Povrch pokapejte olejem a pečte asi 35 minut. Z téhle dávky uděláte asi 18 kuliček.

02.

Z listového těsta vykrojte 12 koleček s průměrem asi 10 cm. Vyložte jimi formy na muffiny – okraje zvlňte a ani se nemusíte snažit těsto do košíčku pěchovat – stačí volně vložit. Spodek těsta propíchejte vidličkou. Do každého košíčku dejte lžičku BBQ omáčky, vložte masovou kuličku a povrch posypte strouhaným čedarem. Pečte při 200 stupních asi 15 minut.

03.

Košíčky podávejte s čerstvým zeleninovým salátem, jsou chutné teplé i studené.

Milujete masové kuličky? V jaké úpravě je máte nejraději? 

Související témata:

Načítám