Článek
Postup
01.
Asi třetinu másla povařte s medem na zlatavý sirup. Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na dno pečicím papírem vyložené formy nalijte sirup a řezem dolů vyskládejte švestky.

Když pečicí papír nejprve zmuchláte, snáze jím pak formu vyložíteFoto: Jakub Jurdič
02.
Zbylé změklé máslo utřete s cukrem, solí a kořením (místo uvedeného můžete použít lžičku perníkové směsi), zapracujte vajíčka, mouku s malou lžičkou sody a mleté ořechy.

Těsto ochuťte kořením a mletými ořechyFoto: Jakub Jurdič
03.
Těsto nalijte na švestky, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Hotové těsto rozprostřete přes sirup a švestky a dejte péctFoto: Jakub Jurdič
04.
Po dopečení nechte koláč 15 až 20 minut odpočívat ve formě, poté vyklopte a stáhněte papír.

Vyteklým sirupem můžete hotový koláč ještě potřítFoto: Jakub Jurdič
05.
A teď zkuste vydržet a počkat, až koláč úplně vychladne...

Voňavé ořechové těsto a šťavnaté švestky v medovém sirupu tvoří perfektní dvojkuFoto: Jakub Jurdič
Co říkáte na efektní obrácené koláče? Náš tajný tip? Banánový s kokosem!