Hlavní obsah
3,0
(267)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Upečte si s námi koláč, který je takovou malou oslavou pozdního léta: kombinuje švestky, ořechy a voňavé perníčkové koření. Ale pozor, vůně je to tak intenzivní, že může přilákat nečekané hosty!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
  • 100 g másla
  • 3 lžíce medu
  • 400 g švestek
  • 4 vejce
  • 1 špetka soli
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky badyánu
  • 1/4 lžičky hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého kardamomu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
Článek

Postup

01.

Asi třetinu másla povařte s medem na zlatavý sirup. Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na dno pečicím papírem vyložené formy nalijte sirup a řezem dolů vyskládejte švestky.

Foto: Jakub Jurdič

Když pečicí papír nejprve zmuchláte, snáze jím pak formu vyložíteFoto: Jakub Jurdič

02.

Zbylé změklé máslo utřete s cukrem, solí a kořením (místo uvedeného můžete použít lžičku perníkové směsi), zapracujte vajíčka, mouku s malou lžičkou sody a mleté ořechy.

Foto: Jakub Jurdič

Těsto ochuťte kořením a mletými ořechyFoto: Jakub Jurdič

03.

Těsto nalijte na švestky, vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 50 minut, až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Foto: Jakub Jurdič

Hotové těsto rozprostřete přes sirup a švestky a dejte péctFoto: Jakub Jurdič

04.

Po dopečení nechte koláč 15 až 20 minut odpočívat ve formě, poté vyklopte a stáhněte papír.

Foto: Jakub Jurdič

Vyteklým sirupem můžete hotový koláč ještě potřítFoto: Jakub Jurdič

05.

A teď zkuste vydržet a počkat, až koláč úplně vychladne...

Foto: Jakub Jurdič

Voňavé ořechové těsto a šťavnaté švestky v medovém sirupu tvoří perfektní dvojkuFoto: Jakub Jurdič

Co říkáte na efektní obrácené koláče? Náš tajný tip? Banánový s kokosem!

Načítám