Článek
Postup
01.
Omyjte a nastrouhejte cukety (mladé kousky nemusíte loupat). Ořechy rozemelte. Vymažte formu na srnčí hřbet máslem a vysypte ji hrubou moukou.
02.
Rozpalte troubu na 180 °C. Do mísy prosejte mouku, přidejte sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici a ořechy a dobře promíchejte.
03.
V druhé míse šlehejte celá vejce s cukrem, olejem a vanilkovým extraktem, až hmota nabude, zesvětlá a cukr se rozpustí. Pak do ní vmíchejte strouhanou cuketu. Obsah mísy zlehka promíchejte s moučnou směsí, naplňte jí formu a pečte asi 50 minut v předehřáté troubě. Špejlí zkontrolujte, jestli je chlebíček propečený (zapíchněte ji do těsta, po vytažení by měla být suchá a bez drobků), a případně pečte dalších 10 minut. Hotový chlebíček nechte 10 minut stát ve formě a poté vyklopte. Podávejte k jogurtu nebo lehce potřený máslem.
Náš tip: V původním receptu se společně s cuketou přidává ještě malá plechovka kompotovaného ananasu pokrájeného na malé kousky. Můžete to zkusit!
A jak si poradíte s úrodou cuket vy?