Článek
Postup
01.
Nejdřív si udělejte dýňové pyré. Dýni na pyré můžete povařit doměkka v troše vody nebo ji upéct - má tak intenzivnější chuť. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dýni omyjte, osušte, rozkrojte na polovinu a odstraňte semínka. Poté ji nakrájejte na stejnoměrné větší kusy, dejte na plech na pečicí papír a nasucho pečte podle velikosti asi 20 minut, až je dýně měkká, ale ještě nehnědne. Nechte zchladnout a rozmixujte i se slupkou na hladké pyré (postačí vám tyčový mixér). Takhle připravené pyré vydrží v lednici asi týden.
02.
Před přípravou muffinů rozpalte troubu na 180 stupňů a vyložte plech na muffiny papírovými košíčky. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a šlehejte, až hmota zesvětlá a nabude. Zašlehejte olej a nakonec přidejte dýňové pyré a dobře zapracujte.
03.
Do druhé mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a kořením. Suchou směs přidejte k vlhkým surovinám a zlehka promíchejte, ale nešlehejte. Stačí, když se mouka provlhčí a dostane do celé směsi.
04.
Těsto vložte do připravených košíčků, navrch každého muffinu dejte ještě špetku hnědého cukru a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.
Co dalšího se dá vyrobit z dýňového pyré? Dýňová ovesná kaše, těstoviny s dýňovou omáčkou, dýňové lívance, pečená hovězí žebra s dýní anebo originální čočková polévka s dýní. Výborná je i pomazánka z dýně hokkaido. Dýně prostě frčí! Zkuste i další recepty, kde najdete i další hlavní jídla a polévky.