Článek
Postup
01.
Na masové kuličky nakrájejte cibuli na drobné kostičky, oloupaný česnek a zázvor nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje, přidejte cibuli, osolte, opepřete a orestujte dosklovata. Poté vložte česnek, zázvor, římský kmín a chilli podle chuti a už jenom krátce promíchejte v rozpáleném tuku, až se všechno rozvoní. Odstavte a nechte zchladnout. Mrkněte na 3 rychlé způsoby, jak oloupat zázvor.
02.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Studené mleté maso dejte do mísy, přidejte 5 lžic ledové vody a rukou pořádně propracujte na soudržnou hmotu (maso bude vazké a není třeba dávat vejce). K masu přidejte vychladlou cibulovou směs a ještě jednou propracujte. Tvořte kuličky velké asi jako vlašský ořech a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky zlehka pokapejte olejem a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut.
03.
Mezitím připravte omáčku: cibuli nakrájejte na kostičky a opečte na rozpáleném oleji dosklovata. Přidejte dýni (i se slupkou) nakrájenou na kostky asi 1,5 cm velké a krátce ji opečte. Pak přidejte kari pastu a rozmíchejte ji v horkém tuku. Osolte, vlijte rajčatové pyré a vývar, přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste, až dýně změkne. Potrvá to asi 20 minut.
04.
Měkkou dýni rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou omáčku. Přidejte kokosové mléko na zjemnění a chuť dotáhněte kapkou limetkové šťávy. Do omáčky vložte upečené masové kuličky a krátce prohřejte.
05.
Omáčku podávejte s rýží, bohatě posypanou koriandrem a zelenou cibulkovou natí a se skrojkem limetky. Jak správně uvařit rýži?
Zbyla vám z receptu nějaké dýně? Přidejte ji do sladkého pečení! Do dýňového perníku ji stačí nastrouhat a křehkým dýňovým koláčem všechny ohromíte.