Článek
Postup
01.
Hrách namočte přes noc do studené vody. Bude tak lépe stravitelný (použijte ideálně loupaný půlený hrách, vaření trvá kratší dobu, a protože je zbavený slupek, bude i méně nadýmavý). Druhý den vodu vyměňte a s bobkovým listem vařte doměkka. Bude to trvat asi 45 minut.
02.
Než se hrách uvaří, upečte si zeleninu. Nakrájejte ji na větší kusy – mrkev můžete rozkrájet na hranolky, petržel na šikmé plátky a kapustičky, pokud jsou velké, přepulte. V míse vše promíchejte s olivovým olejem, dýňovými semínky, solí a pepřem. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 190 °C (horkovzduch) 20 minut.
03.
Uvařený hrách sceďte a rozmixujte s vodou, citronovou šťávou a kokosovým mlékem. Dochuťte kořením a solí. Servírujte na talíře spolu se zeleninou. Posypejte jadérky granátového jablka.
04.
Připravte si omáčku. Tahini pastu rozmixujte ve vysoké nádobě s 0,5 dl vody, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli. Podávejte ke kaši.
Hledáte inspiraci na další bezmasé pokrmy s luštěninami? Dopřejte si jejich benefity v lahodné čočkové sekané, sváteční hrachové polévce anebo si připravte pikantní plněné brambory s fazolemi.