Článek
Postup
01.
Maso pokrájejte na větší kostky, ze všech stran ho opepřete a zprudka orestujte na sádle, aby se zatáhlo a zezlátlo. Zalijte litrem vody, osolte a vařte 2 až 3 hodiny úplně doměkka – čas závisí na kvalitě a typu masa. Hodí se plec,hovězí krk či kližka, maso je také bezvadné z pomalého hrnce.

Maso a brambory si klidně uvařte den předemFoto: Jakub Jurdič
02.
Šťávu z masa sceďte, dořeďte vodou do 750 ml a maso natrhejte dvěma vidličkami na vlákna. Ochutnejte ho, jestli nepotřebuje dosolit, a také podle potřeby přidejte trochu šťávy, aby nebylo suché.

Vývar použijete do omáčky, maso do knedlíkůFoto: Jakub Jurdič
03.
Pak se pusťte do omáčky. Pro chuť a hustotu můžete dát do základu i cibuli, ale pokud máte koprovku raději bez ní, vynechte. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (nebo rozehřejte máslo samotné).

Pro výraznější chuť i hustší omáčku dejte do základu orestovanou cibulkuFoto: Jakub Jurdič
04.
Zasypejte moukou, ještě minutu restujte a za stálého míchání přilijte vývar z masa. Pokud chcete omáčku opravdu hustou, mouky můžete dát o něco více a případně ji pak zředit. Z kopru otrhejte jemné lístky, které přidáte až na závěr, tuhé stonky dejte vyvařit do omáčky. Tu nechte 15 až 20 minut mírně probublávat, než si připravíte knedlíky.
05.
Mezitím oloupejte a nahrubo nastrouhejte nebo propasírujte brambory a rovnou si do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu – těsto nesmíte nechat dlouho stát, aby nezřídlo.

Brambory nastrouhejte nebo propasírujteFoto: Jakub Jurdič
06.
K bramborám přidejte malou lžičku soli, vejce, krupičku a mouku. Pokud používáte varný typ A (salátové brambory), dejte do těsta i lžíci bramborového škrobu. Rukama pak rychle zpracujte na hladké těsto. Můžete uvařit kuličku těsta na zkoušku: když se rozvaří, přidejte ještě trochu mouky.

Pak už jen brambory propracujte s ostatními surovinami na těstoFoto: Jakub Jurdič
07.
Na pomoučené ploše těsto rozdělte na asi 18 kousků, z každého udělejte placičku, dejte na ni lžíci masa a zabalte do kulatého knedlíku.

A tvarujte kulaté knedlíkyFoto: Jakub Jurdič
08.
Knedlíky vařte v osolené vodě asi 15 minut.

Foto: Jakub Jurdič
09.
Mezitím z omáčky vyhoďte vyvařené stonky kopru a naopak přidejte dle chuti asi 3 lžíce sekaných lístků a smetanu. Chuť dolaďte cukrem, citronovou šťávou a solí.

Mezitím si dochuťte omáčkuFoto: Jakub Jurdič
10.
Knedlíky prokrojte a podávejte spolu s omáčkou.

A můžete podávat!Foto: Jakub Jurdič
Když jsme u těch variací na českou kuchyni, zvítězily by u vás klasické vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem, odlehčené veganské výpečky s bezlepkovými noky nebo spíš volání dálek – mexické carnitas, tedy trhané vepřové v tortille s guacamole?