Hlavní obsah
3,8
(21)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zaexperimentujte si v kuchyni s kopřivami. Jsou snadno dostupné, zdravé, a když se dobře připraví, tak i překvapivě chutné. Tyhle kopřivové halušky si doma určitě zamilují.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 50 g kopřiv
  • 350 g špaldová mouka
  • 3 ks vejce
  • 250 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
Na kopřivové chipsy
  • 1 hrst kopřiv
  • 1/2 hrnku oleje
Článek

Postup

01.

Mladé výhonky kopřiv nasbírejte na čistém místě. Opláchněte je, vložte do sítka a pomalu přelijte vařící vodou z konvice, aby zavadly všechny lístky. Nechte pořádně okapat a rozmixujte je na hladkou kaši.

Tip: Když se vám kopřivy usadí během mixování na stranách nádoby, můžete k nim přidat trochu vody. Odměřte si ji a do těsta pak přidejte o to míň.

02.

Do mísy prosejte mouku se solí. Přidejte vejce, rozmixované kopřivy a vodu a vypracujte hustší těsto. Každá mouka je jiná, vodu proto přidávejte postupně, možná nebudete potřebovat celé množství.

Tip: Použili jsme celozrnnou špaldovou mouku – halušky jsou sice tmavší, obsahují ale cenné složky z celého zrna. Můžete ji nahradit běžnou polohrubou moukou.

03.

Do velkého hrnce dejte vařit větší množství vody, halušky musí plavat. Až začne voda vařit, pořádně ji osolte a ho hrnce přetlačte těsto přes síto na halušky. Halušky zlehka promíchejte a odlepte ode dna. Vařte asi 3–4 minuty, podle velikosti. Až všechny vyplavou, ochutnejte, a až budou dovařené, sceďte.

Tip: Pokud připravujete halušky v předstihu, nechte je zchladnout rozprostřené na plechu na pečení, udrží si tak hezčí tvar.

04.

Hotové promíchejte s kouskem másla a podávejte ihned. Hodí se jako příloha k omáčkám, skvělé jsou ale i s nastrouhaným sýrem na způsob rakouských špeclí nebo s vajíčkem a kouskem slaniny jako rychlá večeře.

05.

Ke zdobení můžete použít křehoučké fritované kopřivové listy – hrst opláchněte a nechte je úplně oschnout (jinak budou prskat a kroutit se). V menším rendlíku rozehřejte vrstvu oleje vysokou asi 1 cm na střední teplotu. Do rozpáleného oleje postupně vkládejte listy – hotové jsou téměř okamžitě, musíte je hned vytáhnout a dát okapat na papírovou utěrku. Nejlíp se vám bude pracovat s kuchyňskou pinzetou.

Už kvetou pampelišky na med, sedmikrásky do salátu a bez na sirup.

Související témata:

Načítám