Článek
Na jaře nebývá o kopřivy nouze a k vidění jsou na zahradách, loukách i kolem polních cest. Usadila se vám tahle žahavá rostlina na zahradě a máte v plánu se jí jakožto škůdce rychle zbavit? Zadržte! Je plná prospěšných látek, důležité živiny může dopřát nejen vám, nýbrž i půdě, v níž si pěstujete oblíbenou zeleninu. Proč byste ji měli přestat vyhazovat?
Zdravější orgány, vlasy i nehty
Kopřiva se v lidovém léčitelství používá už stovky let a dodnes ji můžete najít jako ingredienci v nejrůznějších bylinkových čajích, sirupech i receptech a oblíbená je také v kosmetice. Obsahuje celou řadu minerálů a vitaminů, z těch nejdůležitějších můžeme jmenovat železo, fosfor, hořčík, draslík, vápník a vitaminy A, B, C a K.
Najít v ní lze kyselinu křemičitou prospěšnou pro nehty a vlasy či serotonin pomáhající při úzkostech, depresích a problémech se spánkem. Navíc je bohatá na antioxidanty a aminokyseliny, které zlepšují imunitu a usnadňují vyplavování nečistot a toxinů z těla.
Účinkuje proti virózám i zahlenění, povzbuzuje metabolismus a snižuje vysoký tlak. Vynikající je pro trávení, zlepšuje činnost žlučníku, slinivky i jater a prospívá močovým cestám a prostatě. Po ruce by ji měli mít lidé, které trápí dna či revma, užitečná je i pro alergiky. Dokáže totiž zmírnit kýchání, sezonní rýmu i slzící oči.
Kopřivy pro příjemnější menstruaci
Skvělým společníkem je pro ženy. Ulevuje při menstruačních bolestech a pomůže při premenstruačním syndromu, doporučuje se při problémech s vaječníky, reguluje nepravidelnou menstruaci a srovnává hormonální nerovnováhu.
Výborně působí i na vnější problémy. Zmenšuje kožní potíže a lze ji využít na podporu hojení malých ran a odřenin. Může léčit akné a oživovat slabé vlasy, jimž dodá lesk zmírní jejich vypadávání.
Kdy sbírat a jak ji sušit?
Nejvíce prospěšných látek v sobě mají čerstvé jarní lístky, přičemž ideálními měsíci pro sběr jsou duben a květen. Jestli jste to nestihli nebo potřebujete doplnit zásoby, otrhávejte rostlinky klidně až do konce září. Při pozdějším sběru si dejte pozor na kopřivy rostoucí ve stínu a starší listy, obsahují více dusičnanů a je tedy lepší se jim vyhnout.
Celoročně vám dobře poslouží i sušené rostliny. Po sběru je v tenké vrstvě rozložte a bez obracení je nechte na suchém stinném místě. Mnohem lepší a efektivnější je ale rychlé sušení v sušičce nastavené maximálně na 60 °C. Sušené listy by si měly zachovat zelenou barvu, ty s nahnědlými a načernalými odstíny se rozhodně nehodí pro vnitřní použití. Skladujte je v dobře uzavřených nádobách či sáčcích na suchém a tmavém místě.
Čaje, hlavní chod i bylinné lázně
Nejjednodušší je uvařit si z kopřivy čaj, který je výborný na očištění trávicího traktu a při menstruačních problémech. Stačí zalít několik listů horkou vodou a nechat 15 až 20 minut vylouhovat. Čaj pijte dvakrát denně maximálně po dobu třech týdnů, pak kúru na čas přerušte.
Své místo má i v kuchyni. Co takhle z ní připravit krémovou polévku s bramborem, superzdravé pesto nebo třeba nenáročný koláč s ricottou? Výborně se hodí i do nejrůznějších salátů, smoothie a slaných palačinek.
Z kopřiv si můžete vytvořit odvar do koupele (ve třech litrech vroucí louhujte 5–6 šálků byliny nejméně tři hodiny a přidejte do vany), ten uleví při bolesti kloubů a svalů a pomůže pokožce. Podobně můžete vyrobit i vlasovou vodu (tři lžíce sekaných kopřiv na půl litru vody), vyrobit si můžete i mazání na klouby a svaly. Jak na to?
Semínka nevyhazujte
A nezapomínejte ani na sběr kopřivových semínek. Obsahují vitaminy A, B, C a E, vápník, železo, draslík a chlorofyl. Pozitivně působí proti stresu, zlepšují trávení, zmírňují záněty a podporují plodnost mužů i žen.
Semínka se tvoří pouze na samičích rostlinkách se zeleným květenstvím, ideální doba sběru je přibližně od poloviny července do poloviny září. Sebraná semínka nechte spolu s celou rostlinou usušit a poté je skladujte v dobře uzavřené nádobě, například v zavařovačce a obědových boxech.
Přidat si je můžete třeba do salátu, jogurtu, pomazánek, omáčky nebo smoothie, posypat si s nimi jiné hotové jídlo či zamíchat do medu.