Článek
Postup
01.
Nejlépe den předem maso ze všech stran osolte a opepřete, přikryjte a nechte v lednici. Nic se ale nestane, když tento krok vynecháte.
02.
Stehna dejte do co nejmenšího pekáčku nebo kastrůlku, přidejte celé, lehce rozmačkané stroužky česneku a bylinky (dali jsme rozmarýn a tymián). Celá je pokryjte kachním či husím sádlem nebo řepkovým olejem tak, aby ani kousek nevykukoval. Přikryjte a pečte tři hodiny při 140 °C, nebo až je maso dokonale měkké. Ještě lepší chuti docílíte, když budete maso péct při 90 až 100 °C přes noc.
03.
Mezitím připravte zelí. Na troše sádla zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku, přidejte scezené zelí, trochu soli a kmínu a asi do poloviny podlijte vodou. Pod pokličkou duste asi 20 minut doměkka. Na závěr podle chuti dosolte nebo dokyselte scezeným nálevem.
04.
Na noky uvařte brambory ve slupce v osolené vodě doměkka a buď nechte úplně vychladnout (resp. je uvařte klidně den předem), nebo zpracujte ihned, fungují oba způsoby. Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte.
05.
Brambory propracujte se špetkou soli, vajíčkem a asi 300 g hrubé mouky. Kdyby se těsto příliš lepilo, přidejte mouku. Na zkoušku uvařte jeden nok – pokud se rozvaří, přisypejte ještě trochu mouky.
06.
Z bramborového těsta vyválejte na pomoučené ploše hady a krájejte z nich malé nočky. Vařte v osolené vroucí vodě tři až čtyři minuty. Scezené noky můžete smíchat s trochou výpeku, aby se nelepily.
07.
Když je maso dokonale měkké, opatrně ho z tuku vyndejte na pekáček, přelijte několika lžícemi výpeku a pod grilem nebo při 200 °C v troubě už jen opečte dokřupava – trvá to asi půlhodinku. Zbylý tuk slijte přes ubrousek do sklenice a v lednici (nebo ještě déle v mrazáku) ho uchovejte pro další použití. Můžete na něm smažit nebo ho použít na další pečínku.
08.
Opečená stehna servírujte s noky, zelím a troškou výpeku.
Tip
Pokud koupíte celou kachnu, stehna upečte, prsíčka připravte jako minutku a ze skeletu a křídel uvařte malajskou polévku laksa nebo třeba ramen s naloženým vejcem.