Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 220 stupňů. Z plátu listového těsta vykrojte kolečka, propíchejte je vidličkou a položte na plech na pečení. Z druhého plátu připravte stejná kolečka a vykrojte jim středy. Středové kolečko udělejte spíše větší, stačí, když zůstane půl centimetru okraje, aby se vám dovnitř vešlo dostatečné množství náplně. Navlhčeným prstem přejeďte okraje koleček na plechu a položte na ně kolečka s vykrojenými středy – snažte se pracovat přesně, aby se komínky v troubě příliš „nerozběhly“.
O SLANÉ POHOŠTĚNÍ JE VŽDYCKY ZÁJEM
02.
V misce rozšlehejte vajíčko s kapkou vody a peroutkou potřete vrchní kolečka. Opět pracujte přesně, snažte se potřít opravdu pouze vrchní kolečko – jenom tak získáte krásný zlatohnědý okraj a rovné komínky. Okraje posypte sezamovým semínkem a dejte péct asi na 15 minut. Nechte vychladnout.
03.
Na náplň utřete změklé máslo, mletou červenou papriku a brynzu do hladké pěny, aby nikde nezůstaly hrudky másla. Dejte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou a naplňte vychladlé košíčky. Ozdobte pažitkou nebo špetkou mleté papriky. Podávejte s čerstvou zeleninou.
MÁTE RÁDI BRYNZU? NABÍDNĚTE HOSTŮM TEPLÉ OBČERSTVENÍ
Tip: Košíčky můžete plnit jakoukoliv hladkou náplní, která bez problémů projde cukrářským sáčkem – co zkusit třeba oblíbenou nivu? Nebo naopak nasladko – utřete mascarpone se špetkou cukru a kapkou vanilkového extraktu. Sladké košíčky pak ozdobte kouskem čerstvého ovoce a lístkem máty.
Vykrojené středy lze také upéct a náplň jimi přikrýt. Upečte je ale na samostatném plechu. Vyžadují opravdu krátký pobyt v troubě, a když je budete péct spolu s košíčky, při manipulaci s nimi bude trouba příliš dlouho otevřená a to košíčkům nesvědčí.
Nevíte, co podat návštěvě k vínu? Zkuste sýrové šneky s česnekem nebo olivové koláčky.