Článek
Je snad jasné, že v jahodové zmrzlině budou jahody, v banánové banány... Anebo ne? Zjistili jsme, jak jsou na tom oblíbené značky zmrzlin. Možná budete velmi překvapeni, až se podíváte na fotografie, které jsme pořídili.
Trocha teorie na začátek
Jahodová, banánová, broskvová... Takové zmrzliny se ocitly v našem nákupním košíku. V jejich složení jsme hledali, kolik procent hmotnosti tvoří ovoce. „Podíl ovocné složky je uváděn na obalu v procentech. Do ovocné složky se započítává jak kusové ovoce, tak ovoce z pyré či z koncentrátu,“ vysvětluje Lucie Hartmanová ze společnosti Prima zmrzlina.
Výrobce má povinnost vyjmenovat všechny použité ingredience a na prvním místě tu, které je nejvíc. Nemusí udávat konkrétní množství, pokud to nevyžaduje norma. Platí to například pro ovocnou zmrzlinu, v níž by mělo být minimálně 15 % ovocné složky – a tohoto údaje byste se měli ve složení dopočítat.
Smetanová, nebo ovocná?
Zmrzliny se podle složení zařazují do několika kategorií a podle nich lze očekávat, co bude dominovat mezi surovinami.
- Mražené smetanové krémy - základem by měla být smetana a mléko, nesmí v nich být rostlinné tuky. Pozor na obsah smetany. „Je to drahá položka, takže ji někteří výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten ale nemá potřebnou chuť a vůni, takže se musí následně ‚vylepšit‘ přídatnými látkami, což není ideální,“ říká Hana Střítecká, odborná garantka neziskové organizace Fér potravina
- Mražené krémy s rostlinným tukem - smetanu v nich nahrazuje směs vody a rostlinného tuku nebo mléka, vody a rostlinného tuku (nejčastěji kokosového). „Přítomnost kokosového tuku poznáte podle toho, že zmrzlina pomaleji taje,“ říká agrární analytik Petr Havel.
- Mléčné mražené krémy - patří sem výrobky s tvarohem nebo jogurtem.
- Ovocné zmrzliny - jde o zmrzlinu netučnou, vyráběnou z vody a ovocné složky – té by mělo být alespoň 15 %, u sorbetů alespoň 25 %. Výjimkou jsou citrusy a exotické plody, kdy stačí 10 % ovoce u ovocných zmrzlin a 15 % u sorbetů.
- Vodové zmrzliny - třebaže je můžete na první pohled považovat za ovocné zmrzliny, tento druh mrazené pochoutky může obsahovat jen aroma, tedy příchuť ovoce.
Nekupujte drahý vzduch
U zmrzliny si všímejte poměru mezi hmotností a objemem, pokud je uveden. Rozdíly mohou být podstatné a svědčí o tom, jak moc je zmrzlina našlehaná, tedy kolik obsahuje vzduchu. Za rozumnou míru se považuje cca 20 procent vzduchu. Pro příklad: v pořádku je, pokud zmrzlina o objemu 100 ml váží 80 gramů.
Kolik ovoce je ve zmrzlině s ovocem?
Až budete hledat, kolik je ve zmrzlině ovoce, musíte sečíst všechny ovocné složky, tedy kromě kousků i pyré nebo šťávu z koncentrátu. Právě to jsme udělali: vybrali jsme namátkou mražené pochoutky, které mají v názvu ovoce, a podle složení jsme spočítali, kolik daná porce obsahuje ovocné složky. A pak jsme toto množství „zhmotnili“ do čerstvého ovoce, abyste si udělali představu. Stačí se podívat na fotky a máte jasno.
Häagen-Dazs Strawberries & Cream
Imperium Premium Maxi Jahoda
Algida Cornetto Strawberry
Dione Jahodová dřeň
Rawito Raw Ice Banana
Nestlé Pirulo Banani
Polárka Smoothie jahoda-banán
Fresca Paleta jahoda
Prima Mrož až na dřeň
Míša Jahoda s tvarohem
Hollandia Zmrzka Jahodová
Solero Peach Bio
Hodně ovoce, málo surovin
Také vás překvapilo, kolik je ve zmrzlině opravdu ovoce? Možná jste doufali, že to bude víc. Velmi se proto vyplatí dívat se na složení a vybírat podle něj. V zásadě platí, že čím je seznam surovin kratší, tím lépe. A stále tu je možnost rozmixovat ovoce, dosladit ho dle libosti a zamrazit – cenově to každopádně vyjde levněji a ještě víte, co zmrzlina obsahuje.
Vadí vám cukr a smetana? Držíte dietu? I tak si můžete pochutnat na domácí mražené pochoutce. Vyrobte si super jednoduché domácí nanuky, které může úplně každý.