Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 170 stupňů. V zadělávací míse smíchejte suché ingredience: obě prosáté mouky, moučkový a vanilkový cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
02.
Nyní přidejte vejce, olej, vlažné mléko, olej a tvaroh. Důkladně zadělejte v robotu nebo vařečkou lepkavé těsto a nechte ho pod utěrkou asi 20 minut odpočívat.
03.
Těsto přesuňte na pomoučený vál a rozdělte ho na 20 dílů. Z každého kousku vytvořte buď kulatý koláček, nebo šáteček, a doprostřed nebo dovnitř dejte lžíci marmelády. Koláčky posypte drobenkou, pokud ji ale, třeba kvůli šetření, dělat nechcete, upečte šátečky a ty nechte jen s marmeládou.
04.
Výtvory pak klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je dozlatova asi 20 minut. Pak je přesuňte na drátěnou mřížku a nechte zchladnout. Posypte je moučkovým cukrem a podávejte.
Vyzkoušejte také křehké rebarborové koláče s jahodami nebo křupavé blumové taštičky.