Článek
Postup
01.
Dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte papírem na pečení. Prosejte mouku s práškem do pečiva. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přidejte asi polovinu cukru a vyšlehejte pevný sníh. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
02.
Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a šlehejte, až vznikne světlá a hustá pěna. Stěrkou pak po částech střídavě vmíchejte perlivou vodu, mouku a olej. Na závěr přidejte vanilkový extrakt a zlehka spojte s ušlehaným sněhem.
03.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte kakao.
04.
Do středu dortové formy dejte dvě lžíce světlého těsta. Doprostřed přidejte dvě lžíce tmavého těsta a takhle střídavě do středu postupně klaďte oba druhy, až spotřebujete všechno těsto – bude se líně blížit ke krajům formy a vytvoří vzor zebra.
05.
Koláč vložte do trouby a při 160 stupních pečte asi 20 minut, poté zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě asi 40 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.
06.
Nechte zchladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Zkuste také hrnkový koláč s pudinkem a tvarohem nebo makový mramorový koláč s mascarpone.