Hlavní obsah
3,0
(376)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Přemýšlíte už, co upečete o víkendu? Zkuste tenhle koláč s atraktivním zebřím vzorem. Držte se receptu, vydržte, až zchladne, a zakrojte. Věříme, že kresba na průřezu vás donutí k úsměvu. A nezapomeňte včas vybrat z lednice vajíčka a vodu – aby se koláč povedl, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Budete potřebovat
  • 5 ks vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 250 ml perlivé vody
  • 250 ml oleje
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 špetka soli
Na vymazání formy a dokončení
  • 1 oříšek másla
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Dortovou formu vymažte máslem nebo vyložte papírem na pečení. Prosejte mouku s práškem do pečiva. Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přidejte asi polovinu cukru a vyšlehejte pevný sníh. Předehřejte troubu na 160 stupňů.

02.

Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a šlehejte, až vznikne světlá a hustá pěna. Stěrkou pak po částech střídavě vmíchejte perlivou vodu, mouku a olej. Na závěr přidejte vanilkový extrakt a zlehka spojte s ušlehaným sněhem.

03.

Těsto rozdělte na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmíchejte kakao.

04.

Do středu dortové formy dejte dvě lžíce světlého těsta. Doprostřed přidejte dvě lžíce tmavého těsta a takhle střídavě do středu postupně klaďte oba druhy, až spotřebujete všechno těsto – bude se líně blížit ke krajům formy a vytvoří vzor zebra.

05.

Koláč vložte do trouby a při 160 stupních pečte asi 20 minut, poté zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě asi 40 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

06.

Nechte zchladnout, zlehka poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Související témata:

Načítám